Uutisarkisto

Posts in category Edunvalvonta

SMOTOn Helsinki Mobility Test näkyi mediassa ja aiheutti keskustelua

Suomen Motoristit järjesti yhdessä Teknisen Kaupan liiton MP-jaoksen, MP-kauppiaiden ja Suomen Moottoriliiton kanssa ”prätkällä töihin ” päivän 2.6.2017 Helsingin Messukeskuksessa.

Teemana tänä vuonna oli ”Kaupunkiliikkuminen”.

Moottoripyörä ja moottoripyöräily ovat tasa-arvoinen liikennemuoto kaikessa arkipäivän liikkumisessa kaupunkialueella. Moottoripyörä on tunnustettu oleelliseksi osaksi liikennejärjestelmää ja on tasavertainen liikenneväline muiden ajoneuvojen kanssa. Lisääntynyt autojen käyttö on johtanut ympäristö-ja ruuhkaongelmien lisääntymiseen kaupungeissa ja kaupunkialueilla. Euroopan Parlamentissakin on todettu, että moottoripyörillä on merkittävä rooli kestävän liikenteen kehittämisessä. Moottoripyörä on ratkaisu kaupunkialueiden liikenneruuhkiin ja pysäköintiongelmiin. Tätä näkökantaa ja mahdollisuutta SMOTO halusi tuoda esille huomioitaessa ja kartoitettaessa palveluja arkipäivän työmatkaliikenteeseen.

Osana Prätkällä töihin päivää SMOTO järjesti Mobility Test ajotapahtuman, jossa selvitettiin työmatkaliikenteen sujuvuutta kaupunkiliikenteessä eri liikennevälineillä.

Testin tulokset julkaistiin Prätkällä töihin päivän lehdistötilaisuudessa, johon SMOTO oli kutsunut alustajiksi eurokansanedusta Petri Sarvamaan (kok) ja kansanedustaja, Eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja Markku Eestilän (kok) sekä Eduskunnan MP Arkadian puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Suutarin (kok). Mikko Summa, Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja, Harley-Davidson, valaisi mp-kaupan tilaa. Ja lisäksi Mikä on moottoripyöräilyn tulevaisuus Suomessa? -aiheesta kertoi Janne Saarikoski, MP-tutkija, motoristi.

Tilaisuus ja tulokset herättivät ansaitusti vilkasta keskustelua tilaisuudessa ja tiedotusvälineissä.

Lisäksi paikalla oli runsaslukuisesti toimittajia, jotka tekivät useita lisäkysymyksiä.

Koostimme tähän artikkelit ja linkit muihin medioihin, joissa on SMOTOn Helsinki Mobility Test -uutisointia.

SMOTOn oma artikkeli 2.6. SMOTOn Mobility Testin tulokset: moottoripyörä ja mopo nopeimmat ruuhkaliikenteessä http://www.smoto.fi/?p=4933

SMOTO Helsinki Mobility Test -video https://www.youtube.com/watch?v=xmR1ElntES8&t=3s

Motouutiset 2.6. Suomen Motoristit teki Mobility Testin Helsingissä: prätkä ja mopo nopeimmat ruuhkaliikenteessä http://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/uutiset/5408

Ilta-Sanomat 2.6. Ehdotus: Bussikaistat pitäisi sallia polkupyörien ja mopojen ohella myös prätkille http://www.is.fi/autot/art-2000005237384.html?ref=rss

Teknikka&Talous 2.6. Kokeessa selvisi: sähkömoottoripyörä ja mopo olivat nopeimmat kaupunkiliikenteessä http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/liikenne/kokeessa-selvisi-sahkomoottoripyora-ja-mopo-olivat-nopeimmat-kaupunkiliikenteessa-6654414

Moottori 2.6. SMOTO testasi: Moottoripyörä ja mopo nopeimmat kaupunkiliikenteessä http://www.moottori.fi/liikenne/jutut/smoto-testasi-moottoripyora-ja-mopo-nopeimmat-kaupunkiliikenteessa/

Bike 2.6. Prätkä on pätevä työmatkaliikenteessä http://www.bike.fi/uutiset/yleiset/pratka-pateva-tyomatkaliikenteessa

Tekniikan Maailma 2.6. Motoristit vertasivat menopelejä: Moottoripyörällä pääsi töihin autoa ja bussia nopeammin https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/motoristit-vertasivat-menopeleja-moottoripyoralla-paasi-toihin-autoa-ja-bussia-nopeammin/?shared=767323-69aefb10-500

MP Maailma 2.6. Mobility Test Helsinki: Prätkien verotusta kevennettävä ja niille järjestettävä lisää ilmaisia parkkipaikkoja http://www.mpmaailma.fi/uutinen/mobility-test-helsinki-pratkien-verotusta-kevennettava-ja-niille-jarjestettava-lisaa-ilmaisi

SMOTOn Veli-Pekka Ratinen YLE:n Ajantasa -ohjelmassa 2.6.: http://areena.yle.fi/1-4124167?autoplay=true

Motouutiset 5.6. Prätkällä Töihin -päivässä keskityttiin myös suomalaisen kaupunkiliikenteen sujuvuuteen http://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/uutiset/5417/Pr%C3%A4tk%C3%A4ll%C3%A4-T%C3%B6ihin–p%C3%A4iv%C3%A4ss%C3%A4-keskityttiin-my%C3%B6s-suomalaisen-kaupunkiliikenteen-sujuvuuteen.htm?ref=newest

Iltalehti 5.6. Pitäisikö moottoripyörien saada ajaa kaistojen välissä? http://www.iltalehti.fi/autouutiset/201706052200186483_oa.shtml

 

 

SMOTOn Mobility Testin tulokset: moottoripyörä ja mopo nopeimmat ruuhkaliikenteessä

Tulokset puoltavat moottoripyöriä ja mopoja suosivan liikennejärjestelmän kehittämistä.

Suomen Motoristit ry:n Helsingissä suorittama Mobility Test osoitti yksiselitteisesti, että liikenteen sujuvuus moottoroituja kaksipyöräisiä ajoneuvoja käytettäessä on paljon parempi kuin nykyinen lähinnä henkilöautoja suosiva liikennejärjestelmä.

Testin tulosten perusteella Suomen Motoristit ry ehdottaa, että bussikaistojen käyttö sallitaan jatkossa myös moottoripyörille mopojen ja polkupyörien lisäksi koko kaupunkiliikenteen paremman sujumisen nimissä.

– Tarvitaan lisää parkkipaikkoja kaksipyöräisille ja mahdollisuus muuta liikennettä tai jalankulkua häiritsemättä pysäköidä moottoripyörät jalkakäytävälle. Ruuhkien pienentämiseksi ja liikenteen sujuvoittamiseksi sekä kaksipyöräisten määrän kasvattamiseksi voitaisiin moottoripyörien verotusta keventää sekä rakentaa niille omat sisääntuloväylät kaupunkien sisääntuloihin, muistuttaa Suomen Motoristit ry:n puheenjohtaja Marja Kuosmanen.

Mobility Test Helsinki suoritettiin 12 kilometrin mittaisella reitillä Konalasta Helsingin keskustaan Kampin linja-autoaseman läheisyyteen. Reitti kuljettiin tiistaiaamuna kello 07.30, jolloin työmatkaliikenne on vilkkaimmillaan. Testiaamun liikenne osoittautui kuitenkin odotettua hiljaisemmaksi.

Ajoneuvoina olivat henkilöauto, sähkömoottoripyörä, moottoripyörä, moposkootteri, sähköpolkupyörä (25km/h) sekä linja-auto.

Helsingin testissä sähkömoottoripyörä ja mopo selvisivät reitistä nopeimmin. Nämä ajoneuvot käyttivät reittiin 28 minuuttia. Henkilöauto käytti 34 minuuttia ja linja-auto 40 minuuttia.

– Ajokauden aikana mopon tai moottoripyörän käyttö säästää työpäivässä useita kymmeniä minuutteja autoon verrattuna, lisäksi liikenteen kokonaispäästöt pienenevät radikaalisti, Marja Kuosmanen muistuttaa.

– Ero korostuu moottoripyörän hyväksi, mitä pidemmästä kaupunkiin sisääntulomatkasta on kysymys.

Helsinki Mobility Testissä moottoripyörä, mopo sekä sähköpolkupyörä ovat järkeviä ja nopeita liikkumismuotoja kaupunkialueilla. Mopon sekä sähköpolkupyörän etuna on mahdollisuus käyttää ajaessa bussikaistaa, mikä nopeutti liikkumista huomattavasti. Moottoripyörän etu taas kasvaa sitä mukaa, mitä pidempi matka sisääntuloväyliä joudutaan kulkemaan.

Keskustan alueella kävi selväksi, että kaistojen jakaminen polkupyörällä, mopolla sekä moottoripyörällä oli käytännössä mahdotonta kapeiden kaistojen sekä autoilijoiden ajoradan käyttökulttuurin vuoksi.

Mobility Testin reitti laadittin siten, että se oli mahdollisimman tasapuolinen kaikille liikennemuodoille. Kaikki ajoneuvot myös noudattivat nopeusrajoituksia.

– Moottoripyöräily on ratkaisu ei ongelma, Marja Kuosmanen päättää.

Youtube-linkki videokoosteeseen: https://www.youtube.com/watch?v=xmR1ElntES8

Hymyilevän Motoristin KevätPäivä 2017 Special järjestettiin Mäntsälässä

Moosehead Bikers MCC järjesti Hymyilevän Motoristin KevätPäivä 2017 Specialin Mäntsälässä 21.5.2017. Tapahtuma oli hyvin järjestetty ja lämminhenkinen. Se oli tänä vuonna saatu aikaan huomattavasti nopeammalla aikataululla kun näille normaalisti on varattu.

SMOTO kiittää Mooseja sekä niitä motoristeja jotka tulivat paikalle ja raottivat kukkaronsa nyörejä ymmärtäväisesti tapahtumamaksun verran. Nythän järjestäjiltä puuttui täysin lehden tuottama tulo jolla HMKP normaalisti järjestetään. Tuolla pienellä summalla sai vähintäänkin riittävän vastineen; todella mukavan ja hyvin vedetyn mutkatieajelun kauniissa maisemissa, todella maittavan ja monipuolisen ruuan ja bändin joka soitti hyvää motoristirokkia. Ja ennenkaikkea tapasi paljon Hymyileviä motoristikamuja, uusia ja vanhoja! Kiitos järjestäjille ja kaikille mukana olleille!

Moosehead Bikers MCC:n edustajia ryhmäkuvassa

SMOTOlla oli oma osasto

Letka-ajelu hyvillä mutkateillä kauniissa maalaismaisemassa sai runsaasti kehuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja raikas ilmahan saa tunnetusti ruokahalun heräämään – ja ruokaa oli vähintäänkin riittävästi sekä se oli todella monipuolista ja herkullista!

 

 

 

 

 

 

 

 

Moosehead Bikers lahjoitti osan tapahtumatuotosta MKKV:lle, samoin se sai muitakin lahjoituksia. Ja puheitakin pidettiin; MKKV:n toimintaa esitteli Marko Saarinen ja Susanna Soppi.

 

 

 

 

 

SMOTO kertoi toiminnastaan, tällä kertaa mikrofonissa oli Veli-Pekka Ratinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MoTukkaa esitteli Marja Suominen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verta Pakkiin -verenluovutuskamppanjasta kertoi Simo Ruuska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paikalla oli motoristeja aina napapiiriltä asti ja sieltä tulleilla neidoillakin oli hymy herkässä!

 

 

 

 

 

Moosehead Bikers MCC:n presidentti Hannu Wathén luovutti kiertovanteen Oulu MC:n Marja Suomiselle

Eli 2018 Hymyillään sitten Oulussa. Oulu MC on silloin järjestäjänä.

Ja tästä kuvagalleriaan:

« 1 annettu 3 »

Edunvalvontatyö on laaja-alainen kokonaisuus

Kaikki motoristit varmasti muistavat ja tietävät SMOTOn panoksen mp-veron ja moottoripyörien katsastuksen estämisien suhteen. Molemmat estettiin! Katsastuksen suhteen on tosin siirtymäaika joten työ jatkuu edelleen.

Mutta edunvalvonta on todella paljon muutakin, monien pienempienkin asioiden kanssa painimista joista ei vaan lueta lööpeistä!

Otetaan tästä esimerkkinä viimeisin SMOTOn antama lausunto hallituksen kaavailemaan tieliikennelakimuutokseen. Siinä SMOTO kertoo näkemyksensä kaikkien motoristien puolesta aiheista: moottoripyörien renkaat, matkustajan kuljettaminen moottoripyörällä, moottoripyörän perävaunu, moottoripyörän rinnalle pysäköiminen sekä ajokielto hallinnollisen sanktion lisäksi. Lausunto löytyy tästä: (PDF-tiedosto) http://www.smoto.fi/wp-content/uploads/2017/04/SMOTO-Lausunto-Tieliikennelain-uudistus-2017-04-13.pdf

Tunnetko että SMOTO ajaa sinunkin asiaasi? Liity henkilöjäseneksi: http://www.smoto.fi/?page_id=158

SMOTO oli myös Keski-Suomen MP-näyttelyssä mukana

SMOTO on mukana siellä missä väki liikkuu, niin nytkin Jyväskylässä kun JMK MC:llä oli jo 26. näyttely.

Oltiin kertomassa SMOTOn toiminnasta, myytiin mp-arpoja, MoTukalla oli oma edustaja myös osastolla ym. Ja kuten messuiluun kuuluu, tutustuttiin myös itse kaikkeen sen tarjontaan jotta pysymme ajantasalla ajovarustekehityksessä, vakuutus asioissa, autokouluista ym ym.

Ja mikä miellyttävää, niin myös muutamia henkilöjäseniäkin liittyi SMOTOon. Heitä taisi yhdistää se, että ovat mielellään mukana tukemassa edunvalvontaa koska säästyivät mp-verolta – tällä kertaa.. Mitä isompi porukka meitä on, sen enemmän päättäjätkin meitä kuuntelevat!

Mutta kuvat kertovat enemmän kuin 1000 sanaa..

« 1 annettu 2 »

SMOTOn kevätkokous 2017 pidettiiin Vantaalla 25.3.

SMOTOn kevätkokous 2017 on pidetty Vantaan Bike & Boat World:ssä.

 

Ennen kokousta oli mahdollisuus koeajaa Zero sähkömoottoripyörää.

 

 

 

 

 

 

Kuskien kommentit oli poikkeuksetta ”hieno ja mukava uutuus kaupunkipyörittelyyn”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eräs poikkesi jopa bensa-asemalla vain huomatakseen miten turhaa se on 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Vielä ennen kokousta oli opastettu kierros Oy Brand Ab:n omaan ja mielenkiintoiseen museoon johon on kerätty kaikenlaista yhtiön yli 100-vuotiselta taipaleelta. On myyty polkupyörää, suksia, perämoottoria, Harrikoita, Rudgea ja Hondaa ym ym ja kuulema jopa melkein mitä vaan mitä asiakkaat ovat halunneet ostaa 🙂

(kuvia museokierrokselta artikkelin alaosassa)

 

Kokouksessa oli edustettuna useita jäsenkerhoja sekä henkilöjäseniä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Salomon Österlund Motorgista (kuvassa eturivissä oikealla).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leppoisassa motoristihengessä pidetty kokous sujui nopeasti ja läpi käytiin mm. toimintakertomus ja tilinpäätös viime vuodelta.

 

 

 

 

 

 

Lisäksi SMOTOn hallitukseen valittiin uudeksi jäseneksi Motoristit Koulukiusaamista Vastaan ry:stäkin tuttu Marko Saarinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varsinaisen kokouksen jälkeen POP Vakuutuksen Mikael Kaisto kertoi mp-vakuutuksien uutuuksista. Hänen jälkeensä MoTukan toimintaa esitteli Juha Lieslinna ja Simo Ruuska kertoi SMOTOn verenluovutuskamppanjasta.

 

Kuvat museokierrokselta:

Liity SMOTOn jäseneksi – saat samalla hyvät jäsenedut ja tuet edunvalvontaa

Moottoripyörävero saatiin kuopattua mutta edunvalvonta jatkuu! Liity sinäkin SMOTOn jäseneksi niin meitä on yhä isompi joukko ilmaisemassa mielipiteitämme tulevissa haasteissa! Onhan mukavampi maksaa yhteiseen hyvään muutama kymppi kun 150 € veroa omistamisesta. Tuosta kliks http://www.smoto.fi/?page_id=158 ja pääset mukaan! Ja saat heti roppakaupalla rahanarvoisia etujakin!

Lisää jäsenetuja: http://www.smoto.fi/?page_id=127

SMOTOn MP17-messukooste

MP-messut taitavat olla monelle ainakin henkinen ajokauden avaustapahtuma ja olihan sinne muutamia tullut myös moottoripyörilläkin, jopa ihan Lapista asti. SMOTO on luonnollisesti siellä missä motoristitkin. Tänä vuonna, yllätys-yllätys, oli kaikkien huulilla tuo hallituksen kaavailema mp-vero ja sen tiimoiltahan on asiaa puitu jo syksystä lähtien ja nyt messuilla se oli todellakin ajankohtainen teema ja puheenaihe SMOTOn osastolla. Voidaan sanoa, että lähestulkoon jokainen osastolla vieraillut tuosta aiheesta kyselikin tai kertoi toiveitaan tai muuten ainakin sivusi aihetta. Ja hyvä niin, sen vuoksihan edunvalvontaa tehdään, että asiat sujuisivat myös meidän motoristien kannalta mahdollisimman mukavasti eikä meitä jätetä huomioimatta päätöksen teossa. Ja mikäpä olisi sen parempi paikka motoristien kanssa asioista jutella kuin messut.

Annetaan kuvien kertoa muutamalla sanalla höystettynä, että mitä kaikkea SMOTOn osastolla tapahtuikaan:

Moottoripyöräarpojen myyntihän alkaa aina perinteisesti messuilta ja niiden kauppa alkoi jo heti perjantaiaamusta. Lyhyesti samalla arvoista: niitä on vain 4000 kpl myynnissä ja pääpalkintona on uusi moottoripyörä. Lisäksi on muitakin palkintoja. Arpa maksaa 10 eur ja niitä myydään isommissa tapahtumissa, netissä sekä jäsenkerhojen kautta. Tuotto käytetään puhtaasti edunvalvontaan lyhentämättömänä. Lue lisää: http://www.smoto.fi/?page_id=4372

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendaarisen Moottoripyörä- ambulanssin ”Äitee” kävi myös SMOTOn osastolla lauantaina myymässä moottoripyöräarpoja!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tämä laatikko ei kovin kauaa tyhjyyttään kumissut vaan alkoi täyttymään vauhdilla ja pitipä sitä jo messujen aikana tyhjentääkin välillä. Kaikenkaikkiaan mp-veroa vastustavia kortteja kansanedustajille lähti peräti 2200 kpl!! Suosittuja nimiä oli mm. Soini, Orpo ja Berner. Kortissahan oli jo valmiiksi painettu viesti edustajille mutta kyllä sinne moni lisäsi vielä omia henkilökohtaisia mielipiteitään asiasta.. 🙂

 

 

 

 

 

Kortin lähettäjiä oli välillä ihan jonoksi asti, tässä muutama:

Ari Jalonen (kansanedustaja, PS, liikennevaliokunnan puheenjohtaja) poikkesi heti perjantaiaamusta SMOTOn osastolla ja hänen kanssan käytiin tiukkaa ja asiallista keskustelua mp-verosta. Haettiin verolle vaihtoehtoja.

 

 

 

 

 

 

Ständillä oli perjantaina tavattavissa SMOTOn veroasiantuntija Juha Tervonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jorma Vasama kävi perjantaina juttelemassa ja tsemppaamassa SMOTOlaisia edunvalvonnassa. Häntä voidaan kutsua ”Suomen Mr. Moottoripyöräksi”. Oli todella mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia hänen kanssaan! Kypärännoston arvoinen mies!

 

 

 

 

MKKV:n eli Motoristit Koulukiusaamista Vastaan ry:n edustajat olivat tavattavissa koko messujen ajan. Tästä lisää tietoa MKKV:stä: https://mkkv.fi/

Kuvassa vasemmalta: Merja Sivula (sihteeri), Paula Tommola (rahastonhoitaja) ja Jari Tommola

 

 

Marko Saarinen, tiedottaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samoin koko messujen ajan osastolla oli tavattavissa SMOTOn Motoristien kriisitukipalvelun, MoTukan, edustaja. Lisää MoTukasta: http://motukka.fi/

 

Bado Craft, vertaistukihenkilö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juha Liesilinna, vertaistukihenkilö

 

 

 

 

 

 

 

 

MP Maailma -lehden haastateltavana oli myös SMOTOn edustajia ja kuten arvatakin jo saattaa, niin mp-veron ollessa haastattelun aiheena oli yleisöä paikalla enemmän kuin muissa lehden haastatteluissa.

 

Haastateltavana SMOTOn puheenjohtaja Marja Kuosmanen ja veroasiantuntija Juha Tervonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samalla lavalla SMOTO palkitsi myös ansioituneita edunvalvonnan eteen työtä tehneitä: Teemu S. Lindfors, (2. vasemmalta) Jussi Katajainen (3. vasemmalta) ja Juha Tervonen (ei kuvassa)

 

 

 

 

Verta pakkiin hallitusti 2017 -kamppanja aloitettiin iloisesti messuilla. Lue lisää: http://www.smoto.fi/?page_id=2536

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisäksi messuilla palkittiin verenluovutuskamppanjassa vuonna 2016 menestyneitä seuraavasti:

KMC Kuopiosta Vuoden Nousija ja Vuoden Rekrytoija -pokaaleilla sekä sieltä paikallinen Osmo Oskari Turunen henkilökohtaisella Kunniamaininta-pokaalilla merkittävästä verenluovutustyöstä. Kuvassa vasemmalta: kamppanjavastaava Simo Ruuska, Veripalvelusta Liisa Hellberg, Osmo Oskari Turunen (KMC), Veripalvelusta Niina Koski sekä KMC:n Sinikka Pöyhönen, Pentti Nykänen, Veeti Korhonen, Jarmo Korhonen ja Riitta Korhonen.

Aprilia Club of Finland ry kävi vastaanottamassa Verta pakkiin hallitusti 2016 -kampanjan Vuoden Tulokas -palkintonsa. Kuvassa vasemmalta: SMOTOn kampanja-vastaava Simo Ruuska, Mervi Alalantela Veripalvelusta, Mikko Kääriä Aprilia-kerhosta ja Sofia Laitala Veripalvelusta.

 

 

 

 

Jäsenkorttia näyttämällä sai hakea tarroja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eckerö Line lahjoitti SMOTOlle risteilylahjakortteja. Arvonta oli ilmainen ja vain SMOTOn jäsenille.

 

 

 

 

 

 

 

Arvonta suoritettiin sunnuntaina hetkeä ennen messujen loppumista.

Voittajiin on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oli mukava vaihtaa kuulumisia ja tervetuloa SMOTOn jäseneksi niille lukuisille uusille henkilöjäsenille, jotka liittyivät messuilla. Tuolta pääsee liittymään netin kautta: http://www.smoto.fi/?page_id=158

SMOTO on mukana mm. myös näissä tapahtumissa – nähdään!

* Seinäjoen messut 11-12.3.

* Jyväskylän messut 1.-2.4.

* Kuopion messut 22.-23.4.

* Hymyilevän Motoristin Kevätpäivä 21.5.

 

Veneiden ja moottoripyörien verolakiesitykset joutuivat lainsäädännön arviointineuvostoon

Valtioneuvoston kanslian nettisivuilla (vnk.fi/arviointineuvosto) ilmoitetaan, että lainsäädännön arviointineuvosto ottaa käsittelyynsä moottoripyörille ja veneille esitetyt verolait. Neuvoston verolakiesityksistä laatimat arviot toimitettaneen lainvalmistelijoille muutaman viikon sisällä.

Lainsäädännön arviointineuvosto on pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti joulukuussa 2015 perustettu poliittisesti riippumaton itsenäinen elin, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esityksistä ja niiden vaikutusarvioinneista. Neuvoston tavoitteena on lisätä lainvalmisteluun sisältyvien taloudellisten vaikutusarviointien laatua ja kehittää yleistä lainvalmistelukulttuuria. Arviointineuvoston professoritasoisella jäsenistöllä on mm. verolainsäädännön ja taloustieteiden vahvaa asiantuntijuutta.

Suomen Motoristit ry:n lausunnossa hallituksen esitykseen kevyiden moottoriajoneuvojen verolaista nimenomaan korostettiin lakiluonnoksen merkittäviä puutteita kotitalouksiin, elinkeinoihin, työllisyyteen ja valtiontalouteen kohdistuvien taloudellisten vaikutusten arvioinneissa. Puutteet edellyttävät vähintään lakiesitysten palauttamista pidempään valmisteluun. Odotamme erityisellä mielenkiinnolla arviointineuvoston lausuntoa ja sen vaikutuksia lainvalmistelun sisältöön ja kulkuun.

Emme tiedä, käsitteleekö lainsäädännön arviointineuvosto juuri sen moottoripyöriä koskevan lakiesitysversion, kuin mille valtiovarainministeriö pyysi lausuntoja 16.1. päättyneellä kannanottokierroksella, vai onko lakiesityksen luonnosta sittemmin muutettu tai täydennetty.

Ottaen huomioon arviointineuvoston työskentelyn vaatiman ajan sekä joulukuussa julkaistuun lakiesitykseen sisältyneet lainsäädännölliset ongelmat ja taloudellisten vaikutusarviointien puutteet voidaan olettaa, että hallituksen kevätohjelmassa esitetty aikataulu lakiesitysten tuomisesta eduskuntaan viikolla 8 ei onnistu. Suotavaa olisi, että viimeistään hallitusohjelman puoliväliriihessä vapun tienoilla hallitus toteaisi moottoripyörä- ja veneveroja koskevissa lakiesityksissä olevan niin paljon ongelmia, että lakien valmistelusta voidaan luopua.

Verolaki ja kuntavaalit

Moottoripyöriä ja veneitä koskevilla verolakiesityksillä tulee väistämättä olemaan vaikutuksia pian alkavissa kuntavaaleissa siitä huolimatta, etteivät verolakien valmistelu ja täytäntöönpano kuulu kunnallisen päätöksenteon piiriin.

Verolakien sisällyttäminen hallitusohjelmaan ja sittemmin tapahtunut lakiesitysten valmistelu ovat herättäneet kansalaisten keskuudessa huomattavaa mielenkiintoa hallituspuolueita ja niiden edustajia kohtaan. Lakiesitysten voittopuolisesti aikaansaamalla närästyksellä on jo ollut ja tulee olemaan vaikutuksia kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen myös kuntapolitiikan tasolla. Osa verolakien takana seisovista kansanedustajista on ehdokkaana kuntavaaleissa. Hallituspuolueiden vastuu verolakien valmistelusta vaikuttaa joka tapauksessa äänestettävän puolueen valintaan, ja asetelma voi johtaa jopa äänioikeuden käyttämättä jättämiseen.

Hallituspuolueiden johdolla on vain hetki aikaa vetää moottoripyöriä ja veneitä koskevat verolakiesitykset pois valmistelusta! Vain sillä tapaa kuntavaaleissa katutasolla käsiteltävistä teemoista voidaan siivota pois sinne kuulumattomat verolakikysymykset. Vetoamme puolueiden johtoportaan järkeen. Älkää tehkö kuntavaaleista moottoripyörä- ja veneverovaaleja!

Suomen Motoristit ry

SMOTOn MP17 messuosasto ja missä muualla SMOTO näkyy

MP17 SMOTOn osastolla tapahtuu tai SMOTO on mukana:

PE 3.2.

12.00 – 15.00  SMOTOn veroasiantuntija Juha Tervonen osastolla jututettavana

14.20   SMOTOn edustajan haastattelu MP-Maailman ohjelmalavalla

Motoristit Koulukiusaamista Vastaan ry. (MKKV) osastolla koko päivän

LA 4.2.

14.20   Palkitaan Teemu S. Lindfors, Juha Tervonen ja Jussi Katajainen ansioistaan

SMOTOn edunvalvonnan eteen tehdystä työstä MP-Maailman ohjelmalavalla

16.20   SMOTOn edustajan haastattelu MP-Maailman ohjelmalavalla

16.00 – 17.00   SMOTOn jäsenkerho Motorg esittäytyy osastolla

Motoristit Koulukiusaamista Vastaan ry. (MKKV) osastolla koko päivän

SU 5.2.

12.40 SMOTOn edustajan haastattelu MP-Maailman ohjelmalavalla

16.00 Eckerö Line –lahjakorttien arvonta

Tässä myös hyviä syitä vierailla SMOTOn osastolla 6F78:

  • Liity SMOTOn jäseneksi ja saat useita rahanarvoisia liittymisetuja heti käyttöösi ja luonnollisesti kaikki muutkin jäsenedut
  • Jäsenkortilla saat kaksi uunituoretta SMOTO-tarraa
  • Voit lähettää kansanedustajallesi postikortin kertoaksesi, että sinäkin vastustat mp-veroa
  • Osallistu Eckerö Linen lahjakorttiarvontaan
  • Osta SMOTOn moottoripyöräarpa
  • Tapaat SMOTOn edustajia ja voit jutella ja kysellä tai esittää toiveita
  • Kiinnostaako osallistua edunvalvontaan? Naamatusten SMOTOlaisten kanssa on helpoin tiedustella ja rupatella siitä, että miten voisit tulla tärkeään työhön mukaan

 

Liittymisetuina saat:

 

Jäsenkortilla saa SMOTOn messuosastoa vastapäätä olevalta MotoVN:n osastolta SMOTOn jäsenkortilla 10% alennuksen kaikista normaalihintaisista tuoteista!

 

Ja jäsenkortilla saat Rukan osastolta: