Uutisarkisto

Uutisia maailmalta

BIKE.FI
MPMAAILMA.FI
 • Niki Tuuli taisteli seitsemänneksi Supersportin MM-kisassa Jerezissä

  Niki Tuuli
  (Kuva: Yamaha Racing)

  Kallio Racing –tiimin Niki Tuuli lähti kauden toiseksi viimeiseen Supersport-luokan MM-osakilpailuun kymmenennestä lähtöruudusta Espanjan Jerezissä.  Sunnuntaiaamun lämmittelyajossa Tuuli oli hyvässä vauhdissa kellottaen neljänneksi jääden vain reilut kaksi kymmenystä nopeimmasta Lucas Mahiasta. Kisassa Tuuli joutui tyytymään seitsemänteen sijaan Federico Caricasulon voittaessa.

  Odotukset sunnuntain Supersportin kauden toiseksi viimeiseen MM-starttiin olivat imatralaisella hyvät, sillä lauantain aamupäivän kolmannessa vapaassa harjoituksessa Niki oli hienosti toinen. Harjoituksen lopulla kahden hitaamman kuljettajan hidastelu johti ajajien kaatumisiin.

  Nikin pyörää jouduttiin kiireessä parsimaan aika-ajoa varten. Kolarointi vaikutti hivenen Tuulen aika-ajoon ja sunnuntain kilpailuun imatralainen starttasi lähtöruudusta 10. Paalupaikalla oli italialainen Federico Caricasulo, jolle Niki jäi vajaat yhdeksän kymmenystä.

  Kisan ensimmäisellä kierroksella Niki piti hyvin paikkansa kaartaen toiselle kierroksella kymmenentenä.  Toisella kierroksella Tuuli nousi pari sijaa. Kolmannella kierroksella johdossa kävi välillä Jules Cluzel, mutta hän joutui pian luovuttamaan kisan johtopaikan Caricasulolle.

  Neljännen kierroksen umpeuduttua johdossa oli edelleen Caricasulo ja Niki oli noussut kuudenneksi. Eroa kärkeen oli 2,4 sekuntia.

  Kun kisan puoliväli oli ohitettu, Tuulen tallikaveri Sheridan Morais ohitti Nikin, joka kaasutteli kahdeksantena.

  Caricasulo piti johtonsa ruutulipulle saakka. Cluzel seurasi häntä varjon lailla ja ruutulipulla eroa oli vain 65 tuhannesosasekuntia. Kisan kolmas oli Anthony West. Niki Tuuli sijoittui seitsemänneksi jääden kärjestä reilun 15 sekuntia. Tallikaveri Morais oli kuudes.

  MM-johdossa on Lucas Mahias ja Tuuli on seitsemäntenä. Kauden päätösosakilpailu ajetaan Qatarissa 4. marraskuuta.

  Read more »
 • Ajo Motorsportin kuljettajat kaksoisvoittoon Australian GP:ssä

  Australian GP, Moto2: (vasemmalta) Brad Binder, Miguel Oliveira ja Franco Morbidelli. Oikealla Aki Ajo

  Aki Ajon johtaman Ajo Motorsportin kuljettajat taistelivat hienon kaksoisvoiton Moto2-luokassa Australian GP:ssä Phillip Islandin radalla. Espanjan Joan Mir on tuore maailmanmestari Moto3-luokassa. MotoGP-luokassa espanjalainen Marc Marquez vankisti otettaan mestaruuteen voittamalla luokan kuudennen kerran tällä kaudella.

  Moto2-luokassa kolmannesta lähtöruudusta kisaan lähtenyt Ajon Miguel Oliveira ajoi riemastuttavaan voittoon. Suomalaistiimin riemua lisäsi toiseksi ajanut Brad Binder. Tallikaveruksilla oli aikaeroa vajaat kolme sekuntia. Kilpailun kolmas oli Franco Morbidelli, joka johtaa MM-pisteissä 29 pisteellä Thomas Lüthiin. Oliveira on pistetaulukossa kolmantena.

  MotoGP-luokassa voittoon ajoi Hondallaan Marquez ja toiseksi sijoittunut Valentino Rossi (Yamaha) jäi vajaat 1,8 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Rossin tiimikaveri Maverick Viñales.

   

  Italian Ducati-kuljettaja Andrea Dovizioso teki pahan ajovirheen ensimmäisellä kierroksella tippuen 20:nneksi. Ruutulipulla hän oli sijalla 13, mutta ero Marc Marqueziin (kuva yllä (motogp.com)) kasvoi jo 33 pisteeseen.

  Moto3-luokan kilpailu keskeytettiin punalipuilla 17 kierroksella sateen iskiessä Phillip Islandille. Koska kisasta oli ajettu 75 prosenttia, uusintalähtöä ei tarvittu. Voittaja oli Joan Mir, toiseksi julistettiin belgialainen Livio Loi ja kisan kolmas oli Espanjan Jorge Martin.

  Patrik Pulkkisen kilpailu keskeytyi kaatumiseen. Ajon kuljettajat jäivät pisteittä. Bo Bendsneyder oli sijalla 16 ja Niccolo Antonelli joutui keskeyttämään.

  MotoGP-sarjassa on jäljellä kaksi osakilpailua: Kaukoturnee jatkuu Malesian Sepangissa jo 29. lokakuuta ja kaikki mestarit ovat selvillä viimeistään marraskuussa Espanjan Valenciassa.

  Read more »
 • Patrik Pulkkinen starttaa Australian GP:hen ruudusta 29

  Patrik Pulkkinen
  (Kuva: Peugeot Motocycles SAXOPRINT / F.Kirn)

  Pulkkisella jäi roimasti parannettavaa kisaan, sillä Patrikin lähtöruutu on 29:s sunnuntain Australian GP:n Moto3-kilpailuun Phillip Islandin radalla. Ajo Motorsportin kuljettajat starttaavat hyvistä asemista Moto2-luokan kisaan. MotoGP-luokassa aika-ajon nopein oli Marc Marquez.

  Moto3-luokassa ykkösruudun valtasi Espanjan Jorge Martin. Muut eturivistä lähtijät ovat Gabriel Rodrigo ja Joan Mir, joka on MM-pisteissä luokan johdossa.

  Pulkkinen jäi kärkiajasta vajaat 3,7 sekuntia. Ajo Motorsportin Niccolo Antonelli on aika-ajossa 15:s ja tallikaveri Bo Bendsneyder oli sijalla 19.

  Moto2-luokassa italialainen Mattia Pasini valloitti paalupaikan. Toinen oli Marcel Schötter. Ajon Miguel Oliveira nousi kolmanneksi ja tiimikaveri Brad Binder lähtee toisen lähtörivin neljännestä ruudusta.

  Miguel Oliveira, Moto2, Australian MotoGP 2017
  (Kuva: Ajo Motorsport)

  Marc Marquez Hondallaan nousi MotoGP-luokan paalupaikalle. Toisena aika-ajossa oli Maverick Vinales, joka jäi reilut kolme kymmenystä. Kolmanneksi kaasutteli Johann Zarco.

  Australian GP: MotoGP-luokka, aika-ajo (vas.) Maverick Vinales (2.), Marc Marquez (1.) ja Johann Zarco (3.)
  (Kuva: motogp.com)

  MM-pisteissä toisena oleva Andrea Dovizioso ei onnistunut aika-ajossa ja italialainen starttaa kilpailuun neljännen lähtörivin ruudusta 11.

  Moto3-luokan aika-ajo oli märällä radalla, muiden luokkien aikana rata oli kuiva.

  Australian Grand Prixin aikataulu sunnuntaina 22.10: Moto3: kello 05.00, Moto2: kello 06.20 ja MotoGP: kello 08.00

  Read more »
 • Maailman kallein moottoripyörä – Morbidelli V8


  Morbidellin rakentama V8-sport-touring -moottoripyörä pääsi vuonna 2001 Guinnessin ennätystenkirjaan maailman kalleimpana moottoripyöränä. Samasta syystä Morbidelli V8 on ollut esillä mm. Guggenheim-museoissa ainakin New Yorkissa, Las Vegasissa ja Bilbaossa.

  Giancarlo Morbidelli, 83.

  Italialainen Giancarlo Morbidelli tuli moottoripyöräilevälle maailmalle tunnetuksi viimeistään siinä vaiheessa, kun hänen rakentamillaan – ja hänen sukunimensä mukaan nimetyillä – moottoripyörillä voitettiin ratamoottoripyöräilyssä neljä maailmanmestaruutta 1970-luvulla. Kolme mestaruuksista tuli 125-kuutioisissa peräkkäin, vuosina 1975-1977. Neljäs mestaruus Morbidellilla voitettiin 250-kuutioisissa vuonna 1977.

  Tekniikasta kiinnostunut ja teknisesti lahjakas Morbidelli käytti kymmenen vuotta suunnitellessaan 850-kuutioisen V8 Morbidellin. Vain 380 milliä leveä 90-asteinen V8-moottori tuotti 120 hevosvoiman huipputehon komealla 11 000 kierroksella. Huippunopeutta pyörälle luvattiin noin 240-250 km/h. Viisivaihteisen vaihteiston jatkeena on kardaaniveto. Koko pyörä painaa uskomattoman vähän, vain 200 kiloa. Ulkomuodon pyörään suunnitteli Pininfarina.

  Täysdigitaalimittaristo jalopuukehyksin.

  Korkeista valmistuskustannuksista johtuen Morbidelli V8 ei ikinä päässyt varsinaiseen sarjatuotantoon, vaikka omistaja niin kaavailikin. Kaikkiaan niitä rakennettiin vain neljä kappaletta. Yksi näistä on nähtävillä Pesarossa sijaitsevassa Morbidelli-museossa. Kyseessä on yksi maailman hienoimmista moottoripyörämuseoista, jossa on nähtävillä yhteensä 350 moottoripyörää. Jokainen näyttelypyörä on asetettu korokkeelle peilin päälle, joten kävijät voivat tarkistaa ettei entisöinnissä ole fuskattu edes pyörän alapuolisissa osissa.

  Gianni Morbidellin Minardi F1.

  Yksi museon erikoisuus on Minardin F1-auto. Giancarlo Morbidellin poika Gianni osallistui 70 Formula1-viikonloppuun, mutta Minardilla ei suurempaa menestystä tullut. Aikaisemmin Gianni Morbidelli ehti voittaa F3-luokassa sekä Euroopan että Italian mestaruudet, joten lahjoja hänellä kyllä oli.

  Giancarlo Morbidelli ja Morbidelli V8. (Kuvat: Janne Huhtala)

  Jos Morbidelli-museossa vieraillessa käy oikein hyvä tuuri, saattaa Giancarlo Morbidelli raottaa museon yläkerran ovea, jonka takaa löytyy vielä V8-malliakin kovempaa tekniikkapornoa. Hän nimittäin sai päähänsä kunnianhimoisen idean suunnitella 600-kuutioinen V12-moottori, joka mahtuisi Honda CBR600:n runkoon. Tämä hanke jäi 83-vuotiaalta Morbidellilta kesken ennen hänen eläköitymistään, mutta ainutlaatuisen taitavasti koneistetun moottorin osat ovat museon yläkerrassa odottamassa että joku ennakkoluuloton insinööri ottaisi projektin haltuunsa ja saattaisi sen loppuun.

  Morbidelli-museo:
  Via Fermo 39, 61122, Pesaro, Italia
  www.museomorbidelli.it

  Lisää Morbidelli-museosta sekä Pesaron alueen muista motoristia kiinnostavista nähtävyyksistä seuraavassa MP Maailman numerossa.

  Read more »
 • Suomalaisväriä maailman kärjessä – ratamoottoripyöräilyn superviikonloppu pärähti käyntiin

  Niki Tuuli #66, Kallio Racing

  Tulevana viikonloppuna ajetaan sekä MotoGP- että WSBK-sarjan MM-osakilpailut. Suomalaisväriä nähdään molemmissa, sekä radalla että taustajoukoissa.

  MotoGP-karavaani on siirtynyt Australian vaikealle Phillip Islandin radalle, jossa perjantain FP1- ja FP2 -harjoitukset on jo ajettu.

  MotoGP-luokan perjantain harjoituksissa Marc Marquez ajoi kakkoseksi jääden Aleix Espargaron kärkiajalle 0.005 sekuntia.

  MotoGP-luokan kärjessä nähtiin häivähdys sinivalkoista väriä, sillä ykköseksi ajaneen Aleix Espargaron Aprilia-tiimissä datatietoudesta vastaa Suomen Eki Siukola. Suomalaisia tietysti kiinnostaa Mika Kallion edustaman KTM-tiimin kisakuljettajien edesottamukset. Pol Espargaro oli perjantain treenien kymmenes vain 0.5 sekuntia kärjestä ja Bradley Smith paineli 14. sijalle jääden kärkiajasta hänkin vain 0.8 sekuntia. Mihin olisikaan yltänyt Smithiä selvästi nopeampi Mika Kallio?

  Moto2- ja Moto3-luokissa huomio kiinnittyy suomalaistalli Red Bull KTM Ajon kuljettajiin. Moto2-luokassa Miguel Oliveira oli Ajon tiimin kuljettajista nopeampi yltäen hienosti neljänneksi. Brad Binderin sijoitus perjantain treeneissä 15.

  Moto3-luokan Bo Bendsneyder vastasi perjantaina Ajon tiimin parhaimmasta sijoituksesta ajamalla kolmanneksi. Tiimikaveri Niccolo Antonelli puolestaan oli 13. Peugeot MC Saxoprint -tallin kuljettaja Patrik Pulkkisen sijoitus perjantaina oli 28.

  WSBK:t kilpailevat Jerezissä

  World Superbike -luokan tämän viikonlopun kilpailu ajetaan Espanjan Jerezissä. Superbike- ja Supersport-luokkien MM-osakilpailun lisäksi ajetaan myös STK 1000 -luokan kisa, jossa villillä kortilla on mukana Suomen ja Turun Eeki Kuparinen.

  Ensimmäiset harjoitukset on Jerezissäkin jo ajettu. Kuparinen haki tuntumaa rataan ja löytyy tulosluettelon riviltä 31. Siitä on hyvä jatkaa ja parantaa sijoitusta viikonlopun kuluessa. Superbike-luokassa jo mestaruuden varmistanut Jonathan Rea jatkaa luokan dominointia ja ajoi ensimmäisten treenien ykköseksi ajalla 1.40,3

  Suomalaisittain kiinnostava luokka on Supersport, jossa Kallio Racingin molemmat kuljettajat, Niki Tuuli ja Sheridan Morais, pystyvät taistelemaan voitosta. Ensimmäisissä harjoituksissa Tuuli ajoi viidenneksi ja tallikaveri Morais sijalle 11. Kärjessä on tiukkaa, sillä niukasti kymppikärjen ulkopuolelle jääneen Moraisin ero kärkeen oli tasan sekunti.

  Kallio Racing kilpailee myös SSP 300 -luokassa kuljettajanaan Kimi Patova. Ensimmäisissä harjoituksissa Patova ajoi sijalle 30.

  Read more »
MOTOUUTISET.FI
 • Omatekoinen moottoripyörä, voimanlähteenä moottorisaha - miksiköhän poliisi ei tykännyt?
  Ei ole helppoa keksijälläkään: teet itse moottoripyörän, käytät kekseliäästi sekä ekologisesti nurkissasi lojuvaa lähintä voimanlähdettä moottorina, ja mitä tekee poliisi? Pysäyttää, sakottaa ja ottaa talteen koko laitteen. Totta puhuen, pyörä on rekisteröimätön, laiton ja äärimmäisen vaarallinen, joten emme voi moittia West Yorkshiren poliisia. Ehkä keksijäpellen olisi kannattanut pysytellä kotipihalla testaamassa laitetta? Katso video.
  Read more »
 • Enduro: Kytönen neljäs Saksassa lauantaina
  Saksassa kilpailtiin lauantaina kauden toiseksi viimeinen Enduron MM-osakilpailu. Kytönen Motorsportilta kilpailussa mukana olivat Henric Stigell ( Enduro 2), Eemil Pohjola (EJ), Hugo Svärd (EY) ja Roni Kytönen (EY).
  Read more »
 • Video: cross countryn Suomen mestari Lehdon ja osakilpailuvoittaja Leinon mietteitä kaudesta
  Turun Moottorikerhon Miro Lehto voitti cross countryn Suomen mestaruuden ja Turun Seudun Moottoriurheilijoiden Jiri Leino viimeisen SM-osakilpailun Säkylässä lauantaina. Mobius SM Cross Country -sarjan promoottorin kisavideolla kaksikon mietteet päivästä ja kaudesta.
  Read more »
 • Cross country: Lehto Suomen mestariksi, Leinolle osakilpailuvoitto
  Turun Moottorikerhon Miro Lehto voitti offroad-moottoripyörien cross countryn Suomen mestaruuden, kun kauden viimeinen SM-osakilpailu järjestettiin lauantaina Säkylässä. Suomen Cup -luokissa mestareiksi ajoivat naisissa Marita Nyqvist, 40-vuotiaissa veteraaneissa Mika Karma, 50-vuotiaissa veteraaneissa Tapio Koivusaari ja alle 20-vuotiaissa Peetu Juupaluoma.
  Read more »
 • Elinkautinen rangaistus "tappaja"-kuljettajille?
  Iso-Britanniassa pohditaan vakavissaan mahdollisuutta tuomita vaarallisella ajolla kuoleman aiheuttaneille elinkautista vankeusrangaistusta.
  Read more »