Uutisarkisto

Posts in category Muut uutiset

Suomen Motoristit onnittelee lämpimästi 100-vuotiasta Suomea

SMOTOn puheenjohtaja Marja Kuosmanen välittää Suomen Motoristit ry:n onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle.

Katso video Youtubestä klikkaamalla tästä

Liikenneturva on palkinnut liikenneturvallisuustyön pitkän linjan tekijöitä

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner jakoi liikenneturvallisuusalan ansiomitalit 12 henkilölle pitkäjänteisestä työstä liikenneturvallisuuden hyväksi. Ministeri myönsi mitalit Liikenneturvan hallituksen esityksestä.

Liikenneturvallisuusalan ansiomitali voidaan myöntää henkilölle, joka on vähintään viidentoista vuoden ajan työskennellyt ansiokkaasti liikenneturvallisuuden edistämiseksi ja jonka toiminta on ollut yleisesti arvostettua.

Ministeri Berner luovutti ansiomitalit palkituille 30.5.2017 Helsingissä.

SMOTO onnittelee kaikkia mitalin saaneita ja vielä erityisesti Anna-Liisa Tarvaista, Leif
Beilinsoinia ja Kalle Parkkaria, jotka ovat SMOTOn kanssa tehneet viime aikoina hyvää
yhteistyötä motoristien liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Mitalin saivat:

Toimitusjohtaja Heikki Alanko, Kirkkonummi
Liikenneneuvos Leif Beilinson, Espoo
Ylikonstaapeli Timo Jaakkola, Mäntsälä
Liikenneinsinööri Kimmo Kiuru, Hyvinkää
Liikenneturvallisuusasiantuntija Kyllikki Komulainen, Kuopio
Toimitusjohtaja Iiro Lehtonen, Helsinki
Yksikön päällikkö Sami Luoma, Porvoo
Insinöörimajuri Veli-Matti Ojanperä, Riihimäki
Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, Vantaa
Liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Yrjö Pilli-Sihvola, Utti
Ylikonstaapeli Vesa Roima, Turku
Toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen, Helsinki

Liikenneturvallisuusalan ansiomitaleita on myönnetty vuosittain vuodesta 1992 lähtien.
Tunnustuksen on nyt saanut 298 henkilöä.

Haluatko mukaan SMOTOn toimintaan? SMOTO etsii toimihenkilöitä seuraaviin tehtäviin

kuvituskuva_1

Arpajaisvastaava

Arpajaisvastaava on löytynyt.

Sihteeri

puheenjohtajan avuksi ja ”oikeaksi kädeksi”, mm.

– kokousjärjestelyt
– esityslistojen kokoaminen
– pöytäkirjojen kirjoittaminen, jakelu ja arkistointi
– muut yhdessä pj:n kanssa sovitut tehtävät

Molemmat tehtävät ovat ns. toimihenkilötehtäviä, jotka hoidetaan yhdessä SMOTOn hallituksen kanssa ja pääosin puheenjohtajan ohjauksessa.

Tehtävistä ei makseta palkkiota suoraan tehtävän hoitajalle. Tehtävän hoidosta maksettava 500 € suuruinen kulukorvaus maksetaan kerholle, joka asettaa henkilön ko. tehtävään.

Pikaiset esitykset henkilöistä ja lisätiedot järjestösihteeri Harri Forsberg, 0440-177664, harri.forsberg@smoto.fi.

Suomen Motoristit ry: Moottoripyörien ajoneuvoverosta on luovuttava, koska sillä on merkittävät haittavaikutukset alaan ja työllisyyteen

Kukkia kypärässä.

Suomalaisten moottoripyöräilijöiden edunvalvoja Suomen Motoristit eli SMOTO julkisti päivitetyn kannanoton hallituksen aikeisiin laittaa moottoripyörät ajoneuvoveron piiriin.

SMOTO vaatii, että moottoripyörien ajoneuvoveron valmistelusta luovutaan. Vero voi tuottaa valtiolle vain vähäiset tulot ja nettomääräisesti verotulot moottoripyöräilystä voivat jopa vähentyä. Verolla olisi merkittävät haittavaikutukset moottoripyöräilyyn liittyvälle kaupankäynnille, elinkeinoille ja työllisyydelle.

Suomen Motoristit ry perustelee vaatimusta seuraavasti:

– Ajoneuvoverolain veroperusteiden mukaan laskettu moottoripyörien ajoneuvoveron verokertymä olisi enintään 13 milj. euroa vuodessa. Veron käyttäytymisvaikutukset kuitenkin supistaisivat verokertymää nopeasti.

– Moottoripyörien ajoneuvoveron välittömät kustannusvaikutukset (veron määrä, rekisteri-ilmoitukset ja vakuutusmaksujen kallistuminen) johtaisivat kulutuskysynnän supistumiseen niin, että alan kaupankäynnistä poistuisi vuosittain lähes 30 milj. euron suuruinen summa ja sen seurauksena menetettäisiin lähes 100 työpaikkaa.

– Moottoripyörien ajoneuvovero johtaisi pidemmällä aikavälillä moottoripyöräilyn suosion vähenemisen myötä moottoripyöräkaupan (uudet ja käytetyt ajoneuvot, huoltopalvelut, varusteet ja tarvikkeet) supistumiseen mahdollisesti niin, että taloudellisissa vaikeuksissa oleva toimiala menettäisi lopulta kaiken kaikkiaan sadan miljoonan euron liikevaihdon ja sen myötä useita satoja työpaikkoja.

– Kaupankäynnin supistumisen vuoksi valtio menettäisi uusien moottoripyörien myynnistä kerättäviä auto- ja arvonlisäverotuloja, käytettyinä maahantuoduista moottoripyöristä kerättäviä autoverotuloja, huolto-, varaosa-, varuste- ja tarvikekaupan arvonlisäverotuloja sekä työllisten ansiotuloveroja. Odotettavissa olevan myynnin supistumisen myötä verotulojen vähenemä olisi vähintään useita miljoonia euroja ja mahdollisesti kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Veron fiskaalinen nettovaikutus voi olla negatiivinen.

– Moottoripyörien ajoneuvovero heikentäisi liikenneturvallisuutta ja hidastaisi ympäristötavoitteiden toteutumista moottoripyöräkannan uudistumisen hidastuessa.

Mikäli moottoripyörien ajoneuvoveron valmistelua jatketaan, Suomen Motoristit ry vaatii, että:

– Veron ominaispiirteet määritetään moottoripyöräilyn jatkuvuutta ja elinkeinoja mahdollisimman vähän haittaavalla tavalla.

– Lisäksi vero tulee kytkeä oikeudenmukaisesti ajoneuvoveron perusveron veroperusteisiin, eli ajoneuvon ominaispäästöihin ja päiväkohtaiseen veron maksuun; muut veroperusteet olisivat summittaisia ja syrjiviä suhteessa henkilö- ja pakettiautojen käyttäjiin.

– Yli 30 vuotta vanhat moottoripyörät ja kevytmoottoripyörät on vapautettava verosta.

– Haittavaikutusten minimoimiseksi moottoripyörien autoveroa tulee alentaa tai se pitää poistaa kokonaan.

Suomen Motoristit ry (SMOTO) on vuonna 1989 perustettu suomalaisten motoristien, moottoripyöräkerhojen ja järjestöjen yhteenliittymä ja yhteistyöelin, joka valvoo ja edistää suomalaisten motoristien etuja.

SMOTOon kuuluu jäsenkerhojen kautta ja henkilöjäseninä noin 17 000 motoristia.

Koko SMOTOn kannanotto on luettavissa allaolevasta linkistä.

suomen-motoristit-ry-moottoripyo%cc%88rien-ajoneuvoveron-pa%cc%88ivitetty-vaikutusarvio-21092016

Ratamiitti Turussa

IMG_3491 PicTurun Moottoripyöräilijät ry (TuMP) järjesti 12.6.2016 kesän ensimmäisen ratamiitin Turku kartingin radalla Orikedolla. Illan mittaan radalla kävi noin 40 mopoa tai kevytmoottoripyörää.

Ratamiittejä on kesän mittaan neljä kertaa.

Tapahtuma on suunnattu mopo- ja ”kevari” ikäisille. Suljetulla radalla saa ajaa omaan tahtiin ja harjoitella kaksipyöräisen hallintaa vapaammin kuin moottoriradalla tapahtuvassa moottoripyörän ajokoulutuksessa.

Mikroautorata tiukkoine kurveineen soveltuukin hyvin ajotekniikan ja kaksipyöräisen hallinnan harjoitteluun.

”Kaikki kohderyhmään kuuluvat saavat tulla. Ratamiitit ovat maksuttomia eivätkä edellytä minkään kerhon tai yhdistyksen jäsenyyttä” kertoo TuMP:n Toivo Koskinen.

IMG_3488 PicIMG_3480 Pic

 

 

 

 

 

 

Ensimmäiset ratamiitit pidettiin vuonna 2014 useamman järjestäjän yhteistyönä. Silloin toiminta hiipui rahoituksen puutteeseen.

2016 TuMP haki Turun kaupungin nuorisovaltuustolta hankerahoitusta ratamiittien järjestämiseen. Nuorisovaltuusto myönsi ratamiitti hankkeelle 730€ määrärahan. Rahalla saadaan neljä ratamiitti iltaa.

”Hankerahan tavoitteena on aktivoida nuoria toteuttamaan toiminnallisia hankkeita, joista mahdollisimman moni nuori pääsee osalliseksi. Lisäksi hankkeen tulee olla nuorten suunnittelema ja toteuttama.” kertoo Turun kaupungin nuorisosihteeri Mirja Teräs.

IMG_3485 PicIMG_3474 PicIMG_3471 Pic2

 

 

 

 

 

Turussa TuMP on tehnyt jo pitkään yhteistyötä mopomiittien järjestäjien kanssa. TuMp on antanut tilojaan mopomiittien käyttöön. Vetäjät (Liiderit) ovat esim. kokoustaneet TuMP:n tiloissa.

Turussa on tiivis yhteistyö mopomiittien järjestäjien, poliisin ja TuMP:n kesken. Yhteistyö on tuonut lisää nuoria jäseniä TuMP:iin.

“Ratamiiteille on selkeä tilaus. Yhdessä olemisen ja tekemisen lisäksi radalla saa temppuilla ja harjoitella vapaasti, siihen soveltuvassa ympäristössä”, toteaa TuMP:n Elias Ruutti.

IMG_3457Pic2IMG_3461 Pic

 

 

 

 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Ratamiitti Facebookissa

Turun Moottoripyöräilijät ry

Turun nuorisovaltuusto

 

 

TuMP palkittiin SMOTOn syyskokouksessa 2015 aktiivisesta nuorisotyöstä. Tästä SMOTOn artikkeliin

Huomaa motoristi liikenteessä tapahtumapäivä Raisiossa

HML OtsakekuvaLauantaina 23.4.2016 oli Huomaa motoristi liikenteessä tapahtumapäivä.

SMOTO oli mukana Raision tapahtumassa, jonka järjestivät yhteistyössä St.Martin’s Mc Club ja Raision Moottoripyöräilijät ry. Linkki tapahtuman julisteeseen.

Jäseniä St.Martin’s kerhossa on 21 henkilöä ja RaMP:ssa 45 henkilöä. Tapahtuman valmistelut aloitettiin helmikuussa 2016. HML tapahtuman järjestelyihin on osallistunut kevään mittaan noin 10 henkilöä. Tapahtumaa tekemässä oli noin 40 henkilöä. Tapahtuman järjestämistä helpotti aikaisempien tapahtumien yhteistyösuhteet ja -kontaktit, kertoo St.Martin’s kerhon puheenjohtaja Otto Pekkanen.

Poliisi kiinnostaa aina

Poliisi kiinnostaa aina

Yleisö pääsi katsomaan rekan hytistä näkyvyyttä eri suuntiin.

Yleisö pääsi katsomaan rekan hytistä näkyvyyttä eri suuntiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerhot ovat järjestäneet HML tapahtumia jo neljänä vuotena peräkkäin ja tapahtuma on hakenut muotoaan, muuttuen joka kerta edellisestä. Tavoitteena on koko perheen iloinen liikennerieha, joka tuo esille autoilijoille sekä muille tiellä liikkujille motoristien ajokauden alkamisen. Tässä onnistuttiin tällä kertaa hyvin, ainakin niiden iloisten ilmeiden perusteella joita nähtiin perheen pienimpien MP ajelutuksissa.

 

SPR:n ensiapunäytös

SPR:n ensiapunäytös

Tapahtuma alkoi klo. 10:00, auringon helliessä. Ilkeä ja kylmä raesade puolen päivän aikoihin latisti vähän tunnelmaa ja vähensi osanottoa, mutta loppua kohti sää parani ja yleisömäärä kasvoi.

Tilaisuuden lopussa palkittiin kolme parasta hidasajokilpailijaa, sekä suoritettiin arvonnat ilmaisen arpalipun täyttäneiden kesken. Arpavoittoina oli esim. paitoja, risteilylippuja ja lahjakortteja.

Arvonta menossa

Arvonta menossa

 

Aiheeseen liittyvät linkit:

St.Martin’s Mc Club ja Raision Moottoripyöräilijät ry

SMOTOn Huomaa motoristi liikenteessä -kampanjasivustolle

Suomen Moottoriliitto ja Suomen Motoristit yhteistyöhön

smoto_logo_250Untitled-2

 

 

 

 

 

Suomen Moottoriliitto ry (SML) ja Suomen Motoristit ry (SMOTO) yhteistyöhön

SML ja SMOTO ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyöstä järjestöjen välillä.

Yhteistyön lähtökohta ja keskeisin tavoite on yhdessä tehtävä kansallinen ja kansainvälinen moottoripyöräilyä koskeva edunvalvontatyö. Sopimuksen tavoitteena on edistää ja kehittää molempien järjestöjen ja motoristien välistä yhteistyötä sekä vastata paremmin motoristien edunvalvonnan haasteisiin.

Uutta yhteistyötä odotetaan innolla:

”Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus on merkittävä, iloitsevat Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljungqvist ja SMOTOn puheenjohtaja Marja Kuosmanen.

Tämä yhteistyösopimus, jossa hyödynnetään molempien osapuolien ammattitaitoista motoristien edunvalvontatyötä, tulee vahvistamaan motoristien asemaa ja roolia tienkäyttäjäryhmänä, sekä laajentamaan molemmille osapuolille tarjottavia jäsenpalveluja ja-etuja. Tämä on tärkeä ja merkittävä lisäarvopalvelu jäsenistölle, jonka merkitys tulee kasvamaan”

Sopimuksen mukaan mm. SMOTOlla on mahdollisuus esittää edustajansa FIM ja FIM Europen matkamoottoripyöräilyä koskevaan toimintaan SML:n mandaatilla. Näin SMOTOlle aukeaa kanava vaikuttaa suomalaisen matkamoottoripyöräilyn edistäjänä kansainvälisessä toiminnassa myös perinteisesti paremmin kilpaurheilusta tunnetuissa kansainvälisissä kattojärjestöissä. Sopimuksen myötä SMOTOn jäsenillä on myös mahdollisuus osallistua matkamoottoripyöräilyyn liittyvään FIM:n tai FIM Europen toimintaan.

Myös aiemmin vuonna 2015 tiedotettu MoTukka –yhteistyö jatkuu edelleen. MoTukka –hanke on motoristeille suunnattu kriisiapupalvelu, joka sopimuksen kautta kuuluu myös SML:n jäsenpalveluihin.

 

Lisätietoja

SML, Kurt Ljungqvist, toimitusjohtaja, kurt.ljungqvist@sml.fi

SMOTO, Marja Kuosmanen, puheenjohtaja, marja.kuosmanen@smoto.fi

SML ja Smoto

Liikenneturvan tilastokatsaus

Liikenneturvan julkaisema tilastokatsaus moottoripyöräilijöiden onnettomuuksista 2015

motorcycles-654411_1280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motoristien tilastokatsaus

 

 

Hyvää joulua

Joulu 1015

Puheenjohtajan joulutervehdys

Pj joulutervehdys 2015 picHyvät motoristit!

Kuluneen vuoden aikana olen tavannut motoristeja eri puolilla maatamme. Jokainen kohtaaminen ja keskustelu on tuonut minulle uutta näkemystä siitä, mikä on motoristin asema ja paikka Suomessa – ja erityisesti siitä, mihin motoristien edunvalvonta on menossa.

Keskustelut ja kohtaamiset ovat olleet puhuttelevia ja rakentavia, palkitsevinta on ollut kuulla – ja kuunnella – mitä muilla on ollut sanottavaa. Ja sitä odotan jatkossakin. Sillä vastattavana on edelleen se vaikein kysymys: miten SMOTO on ja tulee olemaan jatkossakin vaikuttava tekijä suomalaisessa liikennepolitiikassa ja päätöksenteossa?

Maailman muutos haastaa meitä koko ajan ja välillä rajustikin. Siksi meidän on jatkuvasti asetettava itsellemme uusia kysymyksiä ja kyseenalaistettava totuttujakin toimintatapoja. On selvää, että kohtaamme paljon uutta; liikenteen digitalisaatio, teknologia, älykäs liikenne, ympäristöohjaus, tuotanto- ja työtavat muuttuvat. Muutosten ja uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa. Toiminnan tulee elää jatkuvassa globaalissa muutoksessa, niin SMOTOnkin.

SMOTO 2020 -vision ja strategian mukaisesti SMOTOn hallitus on käynnistänyt kehitystoimenpiteiden suunnittelun ja toteuttamisen. Kuluneen vuoden aikana uudistettiin SMOTOn logo ja värimaailma, lisättiin näkyvyyttä, panostettiin vahvasti viestintää, lisättiin viestintätapoja – ja kanavia, tehtiin yhteistyössä Liikenneturvan kanssa motoristien liikenneturvallisuus-kysely. Aktiivista ja määrätietoista edunvalvontatyötä on jatkettu niin verotuksen, vakuuttamisen ja turvallisuuden parissa, on tehty testiajoja sekä panostettu nuorison aktivointiin.

Yhteiskunnallisten verkostojen luominen on SMOTOn edunvalvontatyössä merkittävä tekijä. Sitä kehitetään yhdessä jäsenistön, sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa yhdessä, askel askeleelta. SMOTOn roolia tunnustettuna motoristien edunvalvojana ja moottoripyöräilyn asiantuntijana on saatu vahvistettua merkittävästi kuluneen toimintavuoden aikana.

Merkittävin tapahtuman toimintavuonna oli Motoparlamentti 2015 paneelikeskustelu-tilaisuus, joka kokosi paikalle kaikki merkittävät tieliikenteen päättäjät ja vaikuttajat. Motoparlamentin tuloksena saatiin SMOTO näkyväksi kaikille alan sidosryhmille ”lähes koko asia-arsenaalilla”, ei vain yksittäisellä asialla. Yhteistyövalmiudet todettiin olevan kunnossa kaikilla osallistujilla. Aktiivinen ovien aukaisu moniin yhteistyötahoihin on nyt lähtenyt hyvään vauhtiin, merkittäviä yhteyksiä on jo solmittu monien järjestöjen, viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Yhteistyötä ei ole ilman kumppaneita, tähän tullaan panostamamaan vahvasti jatkossakin. Tulevan vuoden aikana odotamme uusia käytännön hankkeita ja projekteja Motoparlamentin yhteistyötahojen kanssa.

Kulunut vuosi on jättänyt paljon hyviä muistoja, katse on jo kuitenkin ensi vuodessa ja tulevaisuudessa.

Toivotan kaikille SMOTOn jäsenille ja kaikille motoristeille, rauhallista ja lämmintä joulua, sekä turvallisia kilometrejä ajokauttaan jatkaville!

 

Marja Kuosmanen, puheenjohtaja