Uutisarkisto

Lähetä SMOTOlle sähköpostia

Risuja, ruusuja, kysymyksiä, muuttuneet yhteystietosi ym – lähetä meille sähköpostia:

webmaster (ät) smoto.fi

Moottoripyörien liikennekäytöstä poisto helpottuu

Eduskunnan hyväksymän lakiuudistuksen mukaan liikennekäytöstäpoisto ja liikennekäyttöönotto laajenevat koskemaan kaikkia ajoneuvoja marraskuusta 2015 alkaen. Siitä alkaen kaksipyöräiset ja muut ajoneuvot voi tarpeen vaatiessa ottaa pois liikenteestä, kuten autot tällä hetkellä. Moottoripyöristä, mopoista tai muista ajoneuvoista ei enää tarvitse palauttaa kilpiä. Menettely yksinkertaistaa moottoripyörien liikennekäytöstä poistoa.

Lakiuudistuksen tarkoituksena on myös lisätä mahdollisuuksia sähköiseen asiointiin. Mm. rekisteri-ilmoitusten tekemiseen ei enää tarvita rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa eli II osaa, vaan rekisteri-ilmoituksen voi tehdä myös käyttämällä Trafista saatavaa ajoneuvokohtaista koodia eli varmennetta. Esim. autojen liikennekäytöstä poisto onnistuu nykyisin Trafin nettisivujen kautta ja maksaa 4 €. Eli sähköinen asiointi Trafin kautta on merkittävästi edullisempaa kuin katsastustoimipaikkojen kautta.

HondaMotoristeja helpottaa tulevaisuudessa myös se, että marraskuusta 2015 alkaen rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, eli I osaa, ei enää tarvitse pitää mukana kotimaan liikenteessä. Rekisteröintitodistusta ei myöskään enää tulosteta automaattisesti rekisteröintitapahtuman yhteydessä, mutta asiakas saa todistuksen I osan kuitenkin maksutta pyynnöstä.

Nykyisin L-luokan ajoneuvojen, kuten moottoripyörien, mopojen, kolmipyörien, kevyiden nelipyörien, nelipyörien sekä traktoreiden ja perävaunujen liikennekäytöstä poistoa ei ole voinut tehdä kuin erityisestä syystä ja rekisterikilvet on täytynyt palauttaa sen yhteydessä. Vakuutuksen katkaisu ei ole ollut hyväksyttävä syy.

Vakuutuksen tyypistä riippuen moottoripyörillä on ollut käytössä joko vanha seisonta-ajallinen vakuutus ja vakuutusyhtiöillä siihen liittyvät erilliset ilmoitusmenettelyt, tai kausihinnoiteltu vakuutus. Joillakin vakuutusyhtiöillä seisonta-ajallinen vakuutus on käytössä vain erikseen määritellyille ajoneuvotyypeille, esim. harrastemoottoripyörille ja joillekin vakuutuksille ei saa ollenkaan seisonta-aikaa. Moottoripyörien liikennekäytöstä poistoon on ollut käytännössä tarvetta ja kilpien palautus on tehnyt menettelystä hankalan.

Muutokset tulevat voimaan ajokaudelle 2016. Vakuutusyhtiöt eivät vielä tällä hetkellä osaa kertoa säilyttävätkö ne nykyiset seisonta-aikailmoitukset vai poistuvatko ne. Vakuutusyhtiöt mahdollisesti siirtyvät käyttämään moottoripyörillekin pelkästään Trafin järjestelmien kautta tapahtuvaa liikennekäytöstä poistoa autojen tapaan. Liikennekäytöstäpoisto ja -käyttöönotto ovat maksullisia ilmoituksia, mutta sähköisen ilmoitusmenettelyn kautta kuitenkin kohtuuhintaisia (nykyisin 4 €). Hankalaksi koettu liikennekäytöstä poisto helpottuu nyt merkittävästi ja se saattaa aiheuttaa muutoksia myös vakuutuksiin.