Uutisarkisto

Lähetä SMOTOlle sähköpostia

Risuja, ruusuja, kysymyksiä, muuttuneet yhteystietosi ym – lähetä meille sähköpostia:

webmaster (ät) smoto.fi

3D – Tiemerkinnän testiajotapahtuma

image2image1

 

 

 

 

 

 

 

Uudenmaan ja Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskus) ovat tehneet liikenne- ja viestintäministeriön kokeiluluvalla 3D-tiemerkintänä kolmiulotteisen kielletyn ajosuunnan liikennemerkin yhteensä kymmenelle rampille Uudenmaan alueella ja kahdelle rampille Pohjois-Savon alueella.

Liikennemerkki toteutetaan tien pintaan jyrsimällä ja maalaamalla. Jyrsintä on siniaallonmuotoinen, jota käytetään myös tien reunaviivojen yhteydessä.

3D-merkintä näkyy vain kiellettyyn ajosuuntaan ajettaessa. Merkintä tehdään kielletyn ajosuunnan liikennemerkin mukaisesti kelta-punaisena ja se sijoitetaan rampin päähän estämään ajoa väärään suuntaan.

Tavoitteena on tehostaa normaalia kielletyn ajosuunnan merkkiä ja estää ajoneuvon harhautuminen vastaantulevien ajoradalle.

IMG_7420

 

TESTIAJOTAPAHTUMA

SMOTO järjesti yhdessä Uudenmaan ELY -keskuksen kanssa 20.5.2015 testiajotapahtuman. Testiajajina toimivat usean eri SMOTOn jäsenkerhojen motoristit.

Tapahtuman tavoitteena oli testata motoristien kannalta 3D -tiemerkintöjen liikenneturvallisuutta.

Testitapahtuma ajettiin Sipoon Kalkkirannan rampilla, joka oli suljettu muulta liikenteeltä testitapahtumaan ajan. Tapahtuman kesto oli n. 3 tuntia.

Testiajon aikana ja jälkeen testiajajat kirjasivat ajokokemukset kyselylomakkeelle. Testiajojen loppuraportin tuloksia tullaan käyttämään arvioitaessa 3D -merkintöjen vaikutuksista motoristien liikenneturvallisuuteen.

Testissä oli mukana 23 eri moottoripyörää sekä eritasoisia kuljettajia mahdollisimman laaja-alaisen ja kattavan testiajon suorittamiseksi. Viisi naismotoristia ja loput miehiä. Kuljettajien ikäjakauma oli 23 – 60 vuotta.

Moottoripyörätyypit vaihtelivat laidasta laitaan: custom, sport, adventure, enduro, touring ja streefighter.

Sää koeajotilaisuuden aikana oli aurinkoinen. Sadetta jäljiteltiin kastelemalla ajoramppi säiliöautolla.

Tilaisuuden lopuksi eri järjestäjätahojen kesken oli yhteinen näkemys siitä, että kyseinen koeajotilaisuus oli tarpeellinen sekä tuo esille motororistien huomioimisen tärkeyden tieliikenneratkaisuja mietittäessä.

IMG_7424IMG_7433

 

 

 

 

 

 

 

 

Julkaisemme testiajoraportit niiden valmistuttua.


Motoristeilla on mahdollisuus käydä ajamassa liikennemerkkien yli Uudenmaan ja Pohjois-Savon alueella ja vastata samaan kyselylomakkeeseen kuin testiajotapahtumassa olleilla.

Palautelomake löytyy osoitteesta https://www.webropolsurveys.com/S/3D427EEBFBEC0D67.par

Tästä pääset karttaan, jossa kokeilurampit / -maalaukset: https://www.google.com/maps/d/viewer?usp=sharing&mid=ztWOwlEwwh4o.kd3veEFl4PtI

Tästä pääset SMOTOn aiemmin julkaisemaan artikkeliin http://www.smoto.fi/?p=2096

SMOTO kiittää kaikkia kerhoja ja motoristeja, jotka olivat testiajotapahtumassa mukana. Kiitämme ELY-keskusta, poliisia, Destiaa ja sen alihankkijoita. Järjestelyissä oli motoristien lisäksi mukana noin 20 eri henkilöä.

IMG_7436

(Artikkeli päivitetty 27.5.2015 / JK – Lisätty maininnat ja linkit Pohjois-Savoon)