Uutisarkisto

SMOTO logo
Seuraa Facebookissa
Liity jäseneksi
Motukka

Omavalmisteisten moottoripyörien valmistus sallitaan Suomessa 1.1.2016

motorcycle-438441_1920SMOTO  oli syksyllä antamassa lausuntoa Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa omavalmisteista ja uusista L-luokan ajoneuvoista. Juuri ennen vuodenvaihdetta tuli julkisuuteen uudet määräykset, jotka sallivat omavalmisteiset moottoripyörät.

Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rakenteista ja varusteista:

”Yksilöllisesti valmistettu L3e-, L4e- ja L5e-luokan ajoneuvo, jonka osista osa on yksilöllisesti valmistettuja tai sarjavalmisteisista osista merkittävässä määrin muutettuja ja jonka osista enintään 50 prosenttia on peräisin samasta sarjavalmisteisesta ajoneuvomallista…”

Laissa on estetty sarjavalmisteisten ajoneuvojen osia yhdistelemällä tehtävät omavalmisteet. Yksilöllisesti valmistettuihin osiin voidaan laskea esim. runkomuutokset, itse valmistetut peltiosat kuten lokasuojat ja polttoainesäiliöt. Sarjavalmisteisia osia ei lasketa, ellei niihin ole tehty selvästi havaittavia muutoksia.

Omavalmisteiden määrä on rajattu 150 kpl vuodessa. Käytännössä arvioidaan, että määrä on riittävä eikä rajoita rakentelua. Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) myöntää valmistenumerot. Aikaa rakentamiselle on 5 vuotta valmistenumeron antamisesta, jonka ylittyessä on haettava uusi valmistenumero.

Päästöjen on alitettava 1993 voimaan tulleen E-tason vaatimukset ja melun osalta alle 80cc 96db, 80-175cc 99db tai yli 175cc 103db.

Mittauksen suorittamistavasta käydään vielä neuvotteluja Trafin kanssa.

Lue lisää: http://valtioneuvosto.fi/delegate/file/9417

SMOTOn antama lausunto on luettavissa osoitteessa: 14.5.2015 Lausunto Liikenne- ja viestintäministeriölle; L-luokan ja traktoreiden uusien EU-asetusten johdosta tehtävät säädösmuutokset ml. kevytajoneuvo