Uutisarkisto

Lähetä SMOTOlle sähköpostia

Risuja, ruusuja, kysymyksiä, muuttuneet yhteystietosi ym – lähetä meille sähköpostia:

webmaster (ät) smoto.fi

SMOTOn asiantuntija oli Liikenne- ja viestintävaliokunnan kuultavana

SMOTOn kumppanuusjohtaja Veli-Pekka Ratinen

SMOTOn asiantuntija Veli-Pakka Ratinen oli eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunnan kuultavana torstaina 30.11. Aiheena oli hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta. Lisäksi SMOTOa pyydettiin toimittamaan kirjallinen asiantuntijalausunto ennen kuulemista. Se on luettavissa tästä

SMOTOn asiantuntijarooli on tunnustettu päättäjien taholta. Tämäkin kutsu on jälleen osoituksena siitä, sillä SMOTO oli ainoa moottoripyöräilijöitä edustava taho. Muita kuultavaksi kutsuttuja olivat Liikennevakuutuskeskus, Autoliitto ry, Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys ry, Koneyrittäjien liitto ry, kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki, Paimion kaupunki, johtava asiantuntija Kyösti Orre, Yleinen Teollisuusliitto ry.

Hallitus antoi lakiesityksen eduskunnan käsiteltäväksi ja se oli nyt Liikenne- ja viestintävaliokunnan käsiteltävänä mietintöä varten. SMOTOn ansiosta eduskunnalle annettuun lakiesitykseen on saatu lisättyä motoristeille oleellisena kohtana muutokset ajokorttiluokan korotuksiin. Mikäli eduskunta hyväksyy lain sellaisenaan, jatkossa MP-ajokortin korotuksen voi tehdä suorittamalla pelkkä ajokoe, mikäli kuljettajalla on vähintään kahden vuoden kokemus suoritettavaa luokkaa alemmassa moottoripyöräluokassa. SMOTO perusteli ehdotusta sillä, että kuljettajalla on jo tässä vaiheessa ajokokemusta ja teorian kertaaminen on toistoa.

SMOTO ehdotti valiokunnalle antamassaan lausunnossa myös, että B-ajokortin haltijoille myönnettäisiin A1-luokan (kevytmoottoripyörän) ajo-oikeus käsittelykoe suorittamalla. Tämä mahdollistaisi helpon siirtymisen autoista vähäpäästöisiin kaksipyöräisiin erityisesti kaupunkiliikenteessä. Vuonna 2017 myytävien A1-luokan moottoripyörien kulutus on luokkaa 2,3 l/100 km, joka vastaa CO2-lukemaa 54 g/km.

SMOTO on myös huolissaan nopeasti kohonneesta ajokortin hinnasta, erityisesti mopokortin, ja kannattaa lakiesityksen mukaista pakollisen teoriakoulutuksen vähentämistä ja päällekkäisen koulutuksen poistamista.

Hallituksen esitys on seuraavaksi menossa eduskunnan täysistuntoon ensimmäiseen käsittelyyn, jossa sen sisältöä voidaan vielä mahdollisesti muuttaa valiokunnan mietinnön pohjalta. Lain muutosesityksistä äänestetään ensimmäisessä käsittelyssä. Toisessa käsittelyssä laki joko hyväksytään tai hylätään. Lain voimaantulo vaatii vielä viimeisessä vaiheessaan presidentin hyväksynnän.

SMOTO seuraa lakiesityksen edistystä ja tiedottaa siitä jatkossakin.