Uutisarkisto

Lähetä SMOTOlle sähköpostia

Risuja, ruusuja, kysymyksiä, muuttuneet yhteystietosi ym – lähetä meille sähköpostia:

webmaster (ät) smoto.fi

Pölynsidontaan käytettävä kemikaali aiheuttaa väärin käytettynä onnettomuuksia – osallistu kyselyyn

Kaupungit levittävät keväisin kaduilleen pölynsidontaan tarkoitettua kalsiumkloridiliuosta. Jo monena peräkkäisenä vuotena se on aiheuttanut kaatumisia ja loukkaantumisia eri puolella Suomea. Ja vielä enemmän läheltä piti -tilanteita. Kalsiumkloridiliuos on oikein käytettynä ongelmatonta, mutta väärä seossuhde tekee kaduista luistinratoja. Aine toimitetaan 32 prosenttisena liuoksena ja liukkauden estämiseksi se pitää laimentaa 5 – 10 prosenttiseksi.

Näin ei ilmeisesti kuitenkaan joka paikassa osata toimia, vaan tankeista levitetään kaduille liian voimakasta liuosta. Tänä keväänä uutisia kaatumisista ja loukkaantumisista on kuulunut erimerkiksi Oulusta, pääkaupunkiseudulla ongelmia on ollut useina peräkkäisinä vuosina.

Haluamme kartoittaa kuinka vakava tilanne on ja saada jonkinlaisen kokonaiskuvan. Tarkoituksena on taas kerran aloittaa keskustelu aiheesta katujen huollosta vastaavien kanssa ja kokonaistilanteen hahmottaminen auttaa siinä.

Eli jos olet sattunut tilanteeseen, jossa kyseinen aine on aiheuttanut ongelmia, niin vastaatko oheisiin kysymyksiin. Pääasiassa kartoitamme tämän kevään tilannetta, mutta voit myös kertoa aikaisemmista tapauksista.

Tästä kyselyyn: https://fi.surveymonkey.com/r/SMOTO_polynsidonta_2018

Kysely sulkeutuu 15.6.