Uutisia maailmalta

BIKE.FI
MPMAAILMA.FI
 • Morsian tulee MP-häihin moottoripyöräpoliisisaattueessa


  Ensimmäistä kertaa järjestettävissä MP-häissä toisensa saavat liikenneopettaja Niina Kansikas ja moottoripyöräpoliisi Tommi Bergman. Pari vihitään näyttävin menoin MP-messuilla avajaispäivänä perjantaina 1.2. Vihkimistilaisuuteen morsian ajaa omalla moottoripyörällään moottoripyöräpoliisien saattamana. Poliisit ajavat tuliterillä moottoripyörillään, jotka tulevat käyttöön vasta keväällä. MP-messut järjestetään 1. – 3.2.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

  MP-häät järjestää MP-messut yhteistyössä Radio Cityn kanssa. Hääpariksi haettiin motoristejä jotka haluavat kokea häissään jotain todella erikoista ja tunnustaa rakkautensa useiden tuhansien motoristien edessä. Ilmoittautuneista hääpareista valittiin Niina ja Tommi.

  Avioituminen MP-messuilla tuntuu heille oikealta ratkaisulta, sillä moottoripyöräyhteisö on molemmille erittäin tärkeä. MP-messuilla on paikalla joka tapauksessa lähes puolet heidän vieraistaan. Nyt häitä pääsee seuraamaan todella suuri häävierasjoukko, sillä MP-messuilla vierailee perjantaisin 16 000 motoristia. Pariskunta odottaa häitä rennosti ja uskoo tilaisuuden olevan juuri heille sopiva.

  Niina ja Tommi valmistautuvat häihin kotipaikkakunnallaan Mikkelissä. “Nyt on juhlavaatteet kokeiltu ja asukokonaisuudet valittu. Moottoripyörä on puunattu ja pian myös kasassa. Jännittää ihan kivalla tavalla ja odotamme juhlaa innolla. Onhan tämä nyt aivan ainutlaatuista,” kertoo tunnelmistaan Niina. “Eniten jännittää ajomatka alttarille. Näin jo painajaista, missä työnsin mekko hulmuten Apikkaa käyntiin pitkin Messukeskusta! Tommia jännittää eniten häätanssi. Kappale on meille vielä täysi yllätys!”

  Vihkimistilaisuus alkaa näyttävällä morsiamen sisääntulolla. Morsian ajaa omalla Aprilia RS250 moottoripyörällä ja poliisit tuliterillä keväällä käyttöön otettavilla Kawasaki-merkkisillä poliisimoottoripyörillä. Hääparin vihkii klo 18 pappi Timo Ågren. Virallisen osuuden jälkeen kohotetaan maljat, syödään hääkakkua, heitetään hääkimppu ja tanssitaan häätanssi. Hääbändinä on Knucklebone Oscar, joka viihdyttää hääkansaa klo 19.30 asti.
  MP 19 -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa perjantaista sunnuntaihin 1.– 3.2.2019. Tapahtuman järjestää Messukeskus yhteistyössä Teknisen Kaupan liiton Moottoripyöräjaoston kanssa 14.kerran. MP-messuilla esitellään uudet moottoripyörät sekä ajovarusteita ja -tarvikkeita. MP-messuilla pääsee koeajamaan moottoripyöriä Euroopan suurimmalla sisäkoeajoradalla.

  Read more »
 • Huom! Muutos kisakalenterissa – Vahvistettu road racingin kilpailukalenteri 2019

  Ratamoottoripyöräilyn kotimainen kilpailukalenteri kaudelle 2019 on vahvistettu seuraavasti (SM, IRRC ja Pohjoismaiden Mestaruuskilpailut):

  Aikaisemmin Pärnun Auto24Ringille merkattu toukokuun kisa ei kuulu SM-kalenteriin ja heinäkuulle on tullut uusi päivämäärä Viron kisalle. Muuten kalenteri on sama kuin aikaisemmin julkaistu.

  7.-9.6. Motopark SM + NC
  14.-16.6. Imatranajo IRRC
  28.-30.6. Kemora SM
  12.-14.7. Auto24Ring, Estonia + SM
  26.-28.7. Alastaro SM + Estonia
  16.-18.8. Motopark SM
  23.-25.8. Våler-Norja NC

  Read more »
 • Kallio Racing juhlisti maailmanmestaruutta – Sandro Cortese: ”en uskonut että kilpatiimi voi tuntua perheeltä”

  Hannu (vas), Vesa ja Mika Kallio

  Tallipäällikkö Vesa Kallion mukaan Kallio Racingin Supersport-luokan maailmanmestaruus kaudella 2018 oli osoitus paitsi tiimin ammattitaidosta, myös siitä että kaikessa tekemisessä keskityttiin oikeisiin asioihin.

  Kallio Racing juhli yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa tiimin saavuttamaa maailmanmestaruutta Hirvihaaran kartanossa Mäntsälässä. Juhlapuheessaan tallipäällikkö Vesa Kallio kävi läpi kauden tärkeimmät tapahtumat.
  – Kun Qatarin päätösosakilpailun lopussa odotettiin poikien kanssa varikkomuurilla ja nähtiin että Sandro Cortese tulee kakkosena maaliin, niin ei sitä oikein pystynyt käsittämään että tullaan kaukaa Suomesta ja pystytään jo toisena MM-kautena voittamaan mestaruus.

  Koko Kallio Racingin tiimi

  Qatarin kisa oli varsin erikoinen, joskin jälkeenpäin Vesa Kallio nimeää sen koko kauden parhaaksi kisaksi sekä yleisellä tasolla että tietysti lopputuloksen perusteella.
  – Kilpailupäivänä oli sadetta ja myrskyä, hiekka lensi vaakatasossa ja lensi siellä jo radanvarsikyltitkin. Oli vaarassa että pystytäänkö kisaa ajamaan ollenkaan.
  Uhka oli todellinen, ja lopulta Supersport-luokan kilpailu ajettiinkin Qatarissa vain siksi että maailmanmestaruuskamppailu oli yhä auki. Superbike-luokan osakilpailu jätettiin kokonaan ajamatta. Kallio Racingille ja Sandro Corteselle kilpailun peruuttaminen olisi tarkoittanut maailmanmestaruutta, sillä Cortese oli MM-pistejohdossa ennen päätösosakilpailua.
  – Oltiin lähtögridissä niin vielä siinäkin vaiheessa turvallisuuskomission kaveri kävi kysymässä kuskeilta että pystytäänkö radalla ajamaan, muistelee Vesa Kallio.
  Sandro Cortesen mestaruuden arvo nousee vielä sillä, että tämä ei halunnut voittaa mestaruutta ”kabinettipäätöksellä” vaan oli ehdottomasti kisan ajamisen kannalla.

  Sään lisäksi Qatarin päätöskisan erikoisuuksiin kuului se, että vain vähän ennen kisaviikonlopun alkamista Lucas Mahiaksen hylkäys Portimaon kisasta peruttiin, tämän voittopisteet Portugalista palautettiin ja ranskalainen palasi yllättäen mukaan MM-taistoon.
  – Me keskityttiin siitä huolimatta vain vahvasti omaan kisaan eikä annettu politikoinnin häiritä, vaikka se muuttikin melkoisesti asetelmia kisaan.
  Cortese oli Qatarin molempina harjoituspäivinä selvästi vahvempi kuin MM-pisteissä pahin kilpakumppani, Ranskan Jules Cluzel. Kisaa Cortese kontrolloi alusta lähtien. Ei ajanut kärjessä, mutta rakensi draaman kaaren niin että mestaruus tuli suomalaiselle Kallio Racingille. Lopullisesti mestaruus ratkesi Cluzelin kaaduttua loppukierroksilla.

  Mäntsälässä vietettyjen mestaruusjuhlien aikaan mestaruuskuljettaja Sandro Cortese oli Espanjan Cartagenassa testaamassa alkavan kauden Yamaha Superbikea, mutta juhliin hän osallistui videoyhteyden kautta.
  – Mestaruuden kannalta tärkeintä oli se, miten hyvin tiimi pelasi yhteen, kiteytti Cortese.
  Moto2-luokasta Supersport-pyörän ohjaimiin siirtyminen ei Cortesen mukaan ollut helppoa, sillä ajotyyli piti muokata hyvin erilaiseksi. Siitäkin huolimatta hän ajoi kauden molemmat voittonsa jo alkukaudesta. Loppukaudesta tuloksena oli lähinnä kakkossijoja, joiden laskettiin johtavan maailmanmestaruuteen.
  – Sanoin jo mestaruusiltana, että aikaisemmin en uskonut että kilpatiimi voi tuntua perheeltä kuten Kallio Racing, ylisti saksalaispilotti Cortese lopuksi viime kauden työnantajaansa.

  Mika Kallio piti kiitospuheen yhteistyökumppaneille ja korosti sekä yhteistyökumppaneiden että perheen merkitystä mestaruuden taustalla.
  – Isä Hannulla oli suuri merkitys jo Vesan ja minun henkilökohtaisiin kilpailu-uriin. Sieltä tuli se oppi, että mihin tekemisessä pitää keskittyä.
  Hän muisteli omalla urallaan olleensa monesti samantapaisissa fiiliksissä ajaessaan maailmanmestaruuksista, vaikkei kertaakaan kaikki osunut niin hyvin kohdalleen että mestaruus olisi kohdalle osunut.
  – Vähintään yhtä hienolta tuntuu tämä oman tiimin kanssa voitettu mestaruus, vakuuttaa Mika Kallio.

  Lopuksi Mika Kallio palaa vielä ajassa taaksepäin ja muistelee, että jo pikkupoikana he Vesan kanssa olivat aina isä-Hannun mukana niin tallilla rassaamassa pyöriä kuin kilpailumatkoillakin.
  – Siellä oli mukana Hannun vanhemmat ja jopa mummo, joten eiköhän sekin jonkinlainen ennätys ole että neljä sukupolvea on samaan aikaan mukana viemässä tätä hommaa eteenpäin.

  Pääyhteistyökumppanit

  Mukana juhlimassa oli myös tiimin toiminnassa aikaisempina vuosina mukana olleita henkilöitä.


  Read more »
 • Triumph puristi Moto2-moottorista vielä lisää tehoa


  Moto2-luokan moottoritoimittaja vaihtuu, kun Hondan 600-kuutioiset nelisylinteriset rivimoottorit korvataan tämän kauden alusta lähtien Triumphin 765-kuutioisilla rivikolmosilla. Tehoa ja vääntöä tulee olemaan enemmän, joten myös vauhti tulee Moto2-luokassa kasvamaan.

  Triumph on käyttänyt Moto2-moottorinsa kehittämiseen kaksi vuotta ja kisavauhtisia ratakierroksia on takana yli 2500 kappaletta Euroopan eri radoilla. Street Triple RS -mallista peräisin olevan moottorin teho tuotantomallissa on 123 hevosvoimaa. Kisakäyttöön siihen on mm. parannettu sylinterikannen kanavien virtausta, vaihdettu titaaniventtiilit ja jäykemmät venttiilijouset, nostettu puristuksia, vaihdettu kisakäyttöön tarkoitettu laturi sekä suuremmat polttoainesuuttimet. Ykkös- ja kakkosvaihteen välityksiä on muutettu ja lisätty kisamallin säädettävä luistokytkin sekä vaihdettu Magneti Marellin Race-ECU. Lisäksi öljypohja on muotoiltu uudelleen, jotta pakoputkelle jää paremmin tilaa kulkea moottorin alta.

  Syyskuisten testien jälkeen Triumphin edustajat kertoivat, että testeissä moottoria ajettiin noin 135 hevosvoiman teholla ja vääntöä oli tarjolla 80 newtonmetriä. Viimeisten testien jälkeen kerrottiin tehoa nostetun jälleen, ja viimeisimmissä testeissä teho ylitti 140 hevosvoiman lukeman.

  – Viime vuoden Moto2:seen verrattuna Triumphin moottorissa tulee olemaan selvästi enemmän tehoa, laajempi vääntöalue ja aivan mahtava rivikolmosen soundi, joten Moto2-kaudesta on odotettavissa monessakin mielessä harvinaisen mielenkiintoinen, sanoo Triumphin pääinsinööri Stuart Wood.

  Read more »
 • Moottoripyörien myynti kääntyi nousuun 2018 – kasvua 12 prosenttia edellisvuoteen


  Uusien moottoripyörien pitkään laskusuuntaan osoittanut myyntikäyrä kääntyi vihdoin viime vuonna nousuun, vieläpä selvästi.

  Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin Suomessa viime vuonna 3284 kappaletta. Se on peräti 12,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Nousu-uralle kääntymistä ehdittiin odottaa jo monta vuotta, sillä kymmenen vuoden takaisesta 11 000 kappaleen määristä laskua on ollut melkoisesti. Uusien moottoripyörien lisäksi rekisteröitiin 1600 käytettynä ulkomailta tuotua moottoripyörää. Käytettyinä maahantuotujen pyörien ylivoimainen ykkösmerkki on Harley-Davidson 24 prosentin osuudellaan. Seuraavina tulevat KTM ja BMW, joiden molempien osuus oli noin 12 prosenttia.

  Uusien pyörien rekisteröintitilastossa ykkösenä jatkaa KTM. Merkkien väliset erot ovat tasoittuneet selvästi vuodentakaisesta, kun muut merkit ovat ottaneet kiinni kärjessä ylivoimaisella erolla olleita Kotaria ja Yamahaa. Suurin nousija on Honda, joka kaksinkertaisti kappalemääräisen myyntinsä ja nousi ohi Yamahan kakkoseksi. Kymmenen suosituimman merkin joukosta myös Harley-Davidson, Kawasaki, Husqvarna ja Suzuki kasvattivat markkinaosuuttaan.

  Sijoitus/Merkki/Markkinaosuus % (Markkinaosuus 2017)

  1. KTM 18,5 % (23,0 %)
  2. Honda 14,1 (7,3)
  3. Yamaha 13,0 (18,7)
  4. BMW 9,9 (11,2)
  5. Harley-Davidson 8,3 (6,8)
  6. Kawasaki 7,1 (6,4)
  7. Husqvarna 3,7 (3,2)
  8. Suzuki 3,4 (3,2)
  9. Triumph 3,2 (3,6)
  10.Piaggio 2,8 (3,3)

  Read more »
MOTOUUTISET.FI
 • MP19-messut: Morsian tulee Mp-häihin moottoripyöräpoliisisaattueessa
  Ensimmäistä kertaa järjestettävissä MP-häissä toisensa saavat liikenneopettaja Niina Kansikas ja moottoripyöräpoliisi Tommi Bergman. Pari vihitään näyttävin menoin MP-messuilla avajaispäivänä perjantaina 1.2. Vihkimistilaisuuteen morsian ajaa omalla moottoripyörällään moottoripyöräpoliisien saattamana. Poliisit ajavat tuliterillä moottoripyörillään, jotka tulevat käyttöön vasta keväällä. MP-messut järjestetään 1. – 3.2.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.
  Read more »
 • Dakar-Ralli 6. kisapäivä: Päivä oli Husqvarnan Pablo Quintanillan
  Sunnuntaina oli Hussen Pablo Quintanillan vuoro loistaa. Mies pyyhälsi myös kärkeen osakilpailuvoiton jälkeen.
  Read more »
 • Miksi seuraava moottoripyörä- tai kelkkakypäräsi saattaa olla valmistettu porkkanoista
  Moottoripyöräkypärillä on erittäin kovat turvallisuus- ja kestävyysvaatimukset, ja siksi ajatus kypärän valmistamisesta tällaiseen käyttöön pupujen lempiruuasta herättää väistämättä ajatuksen pelkästä hörhöilystä. Porkkana on kuitenkin oivallinen juures, joka sopii paitsi ravinnoksi, josta saat suolistoosi hyviä kuituja sekä kaliumia ja näköäsi parantavia A-vitamiineja kehoosi, niin lisäksi siitä saatava kuitu on kaksi kertaa vahvempaa kuin hiilikuitu!
  Read more »
 • Mad Barbers: Laadukasta parturipalvelua ja rakennettuja moottoripyöriä
  Saimme sisäpiirin vihjeen, että Helsingin keskustassa, Lönnrotinkatu 16:sta sijaitsee motoristiystävällinen parturiliike Mad Barbers. Koska allekirjoittaneet hiukset kaipasivat parturointia, niin varasin ajan ja pääsin tutustumaan kyseiseen paikkaan.
  Read more »
 • Jääspeedway: suomalaiset jäivät ilman paikkaa MM-sarjassa
  Jääspeedwayn henkilökohtaiset MM-karsinnat kohti kauden 2019 MM-sarjaa ajettiin lauantaina Kauhajoella ja Ruotsin Örnsköldsvikissä. Suomalaisittain isoin mielenkiinto oli varmasti Kauhajoen karsinnassa, jossa Matti Isoaho ja Christer Biskop olivat tavoittelemassa paikkaa kuuden joukkoon ja MM-sarjaan. Tomi Kirilov ja Jani-Petteri Koivula olivat mukana varamiehinä.
  Read more »