Uutisarkisto

Uutisia maailmalta

BIKE.FI
MPMAAILMA.FI
 • MotoGP Qatar: Tiukkojen voittotaistelujen ykkösinä Dovizioso, Bagnaia ja Martin

  MotoGP-luokka, ruutulipulla Dovizioso ja Marquez
  (Kuva: motogp.com)

  MotoGP-sarjan uusi kilpailukausi alkoi Qatarin Losailin radalla perinteiseen tapaan iltakilpailuna. Kaikissa luokissa voittaja ratkesi niukalla erolla.

  MotoGP-luokassa paalupaikalta lähtenyt Ranskan Johann Zarco johti ensimmäiset 18 kierrosta. Sen jälkeen Zarcon vauhti hidastui ja hän tippui kärkitaistosta. Qatarissa Zarco osoitti, että hänessä on voittajapotentiaalia. Zarcon vauhdin tippuminen johtui tiimin mukaan Zarcon etupyörän renkaasta, sillä hän ei pystynyt pitämään normaalia vauhtiaan oikeaan kääntyvissä kaarteissa. Muutaman kerran kisan loppupuolella oli kaatuminen lähellä.

  Viimeisen kierroksen voittotaistelussa Marc Marquez yritti raivoisasti ohitusta johdossa olevasta Andrea Doviziososta, mutta Italian Ducati-tähti ohitti ruutulipun 27 tuhannesosasekuntia edellä.

  Äskettäin kaksivuotisen jatkosopimuksen Yamahan kanssa tehnyt Valentino Rossi oli kisassa hyvässä vauhdissa ja 39-vuotias veteraani sijoittui kolmanneksi vajaat kahdeksan kymmenystä Dovizioson takana.

  Kisan neljänneksi kaasutteli britti Cal Crutchlow Hondalla ennen Danilo Petruccia (Ducati). Yamahan Maverick Vinales oli kuudes ja Zarco oli maalissa kahdeksas.

  Ajo Motorsportit ajajat kärjen tuntumassa

  Moto2-luokassa kuohujuomaa ruiskutti palkintopallin ykköskorokkeella Italian Francesco Bagnaia. Maanmies Lorenzo Baldassarri hävisi yhden kymmenyksen. Paalupaikalta startannut Alex Marquez oli kolmas jo reilut 5,6 sekuntia jääneenä.

  Ajo Motorsportin kaksikko Miguel Oliveira – Brad Binder ohittivat ruutulipun sijoilla viisi ja kuusi. Oliveiralla oli lähdön jälkeen täpärä tilanne osuttuaan yhteen Marquezin kanssa, mutta Miguel ei onnekseen kaatunut.

  Miguel Oliveira (44) ja Brad Binder (41) Qatarin Moto2-kisassa

  Moto3-luokka oli kärjen osalta Hondan juhlaa. Espanjalainen Jorge Martin voitti maanmiehensä Aron Canetin ainoastaan 23 tuhannesosasekunnin erolla. Lorenzo Dalla Porta oli kolmas. Red Bull KTM Ajo –tiimin Darryn Binder kolaroi Philip Öttlin kanssa ja molempien kisa jäi siihen.

  MotoGP-sarjan toinen osakilpailu on Termas de Río Hondo –radalla Argentiinassa 8. huhtikuuta.

  Read more »
 • Jukola Päitsin voittoon


  Päijänteen ympäriajoa koko viikonlopun hallinnut Aleksi Jukola vahvisti Päitsin yleiskilpailun voittonsa ja ansaitsi ensimmäisen kiinnityksen kaikkien endurokuskien havittelemaan Päijänne-kilpeen.

  – Syksystä lähtien on laitettu kaikki aika Päitsiin valmistautumiseen. Hieno tunne nyt! tuore voittaja kommentoi.

  – Kaikki meni koko viikonlopun hyvin. Eilen oli tosi tiukka kilpailu Eemilin (Pohjola) kanssa ennen kuin hän joutui keskeyttämään.

  Jukola johtaa näin ensimmäisen MM-avausviikonlopun jälkeen myös enduron MM-sarjan yleissarjaa eli enduro GP -sarjaa.

  – Tuntuuhan sekin hyvältä, mutta päätavoitteeni tänä vuonna oli Päitsi sekä SM-sarja. Päitsin voitto on ollut haaveenani pikkupojasta lähtien.

  Toiseksi kiri sunnuntain aikana viime vuoden voittaja Eero Remes.

  – Eilen oli tosi haastavaa ajaa, kun lunta oli paljon. Täysi tunnustus kaikille pojille, jotka eilen vetivät lujempaa. Tänään itsellä kulki kuitenkin tosi hyvin, kun lunta oli etelää kohden tultaessa vähemmän.

  Kolmanneksi yleiskilpailussa selvisi Toni Eriksson, joka ajoi tasaisen kovaa koko viikonlopun.

  – Ajoin täysillä koko ajan, mutta tänään Eero meni vaan kovempaa ja tuloksissa ohi. En pystynyt tänään haastamaan häntä ja Aleksia. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen ensimmäiseen podiumsijaani Päitsillä. Oli hieno kisa!

  Kaksipäiväisen Päitsin aikana kilpailtiin yleiskilpailun lisäksi molempina päivinä myös SM-pisteistä sekä MM-pisteistä eri luokissa. Kaikki luokkakohtaiset tulokset löytyvät tulospalvelusta.

  Näin saatiin päätökseensä 83. Päijänteen ympäriajo, jota oli mukana toteuttamassa yli 1 000 toimihenkilöä ja vapaaehtoista. Iso kiitos heille kaikille, kuten myös kaikille yhteistyökumppaneille!

  Yleiskilpailun kymmenen kärki:

  Aleksi Jukola
  Eero Remes +01:58,90
  Toni Eriksson +04:27,38
  Antti Hänninen +07:44,31
  Henri Himmanen +10:29,54
  Steve Holcombe +13:45,35
  Lari Jukola +14:21,38
  Hugo Svärd +16:22,00
  Joni Kaivolainen +17:06,27
  Bradley Freeman +19:39,68

  Teksti: Moottoriurheilutv

  Read more »
 • MotoGP-kausi avataan Qatarin Losain keinovalossa

  MotoGP-luokan kuljettajat ovat valmiita kilpailukauden 2018 avaukseen.
  (Kuva: motogp.com)

  Nyt MotoGP-faneilla on odotus ohi, sillä tänään sunnuntaina 18. maaliskuuta jyrähtävät pyörät käyntiin kauden 2018 avauskisan merkeissä Losailin radalla keinovalossa. Paalupaikoilta starttaavat Johann Zarco (MotoGP), Alex Marquez (Moto2) ja Niccolò Antonelli.

  MotoGP-luokassa ranskalainen Johann Zarco rutisti aika-ajossa alle Jorge Lorenzon kymmenen vuotta sitten ajaman rataennätyksen. Paalupaikka on Zarcon uran kolmas MotoGP-luokassa. Marc Marquez jäi pari kymmenystä. Kolmas aika-ajossa oli Italian Danilo Petrucci (Pramac Ducati).Toisen riivn täyttävät britti Cal Cruthclow (Honda), Andrea Dovizioso (Ducati) ja Suzukin Alex Rins.

  Moto2-luokassa Alex Marquez jatkoi aika-ajossa vahvaa tulostaan ollen nopein. Ajo Motorsportin Miguel Oliveira starttaa toisesta lähtörivistä. Hän jäi eturivin lähtöpaikasta vain kolme tuhannesosasekuntia.

  Moto2-luokan aika-ajon kärkikolmikko Qatarissa
  (Kuva: motogp.com)

  Moto3-luokassa  oli myös tiukkaa. Niccolò Antonelli kukisti Jorge Martinin tuhannesosasekunnilla. Argentiinan Gabriel Rodrigo oli kolmas. Ajon Darryn Binderin lähtöpaikka on seitsemäs lähtörivi.

  Niccolò Antonelli Honda
  (Kuva: motogp.com)

   

  Read more »
 • Motomarket Racing ja suomalaiskolmikko Espanjan Pre Moto3 -sarjaan

  Vasemmalta Niko Lehtiranta, Rasmus Rosnell ja Lenni Klemetti.

  Kolme nopeaa suomalaisjunioria – Niko Lehtiranta, Rasmus Rosnell ja Lenni Klemetti – lähtevät Motomarket Racingin väreissä kokeilemaan siipiensä kantavuutta kivikovaan Espanjan Pre Moto3 -sarjaan.

  Motomarket Racing on yhteistyössä Ajo Motorsportin kanssa rakentanut talven aikana nuorille kuljettajille reitin päästä eteenpäin urallaan.
  – Ulkomaille lähtö on tänä päivänä iso ponnistus, varsinkin jos on yksin matkassa. Lähdimme eri pohjalta liikkeelle ja rakensimme ikäänkuin tiimin sisään tiimin, missä Motomarket Racing hoitaa osan asioista ja kuljettajat yhdessä omien tukijoukkojensa kanssa osan, kertoo tiimin vetäjä Esko Kuparinen.
  Kilpailukalustona on Ajo Motorsportin viimevuotiset BeOn-kilpapyörät, joilla sijoituttiin samassa sarjassa kaudella 2017 loppupisteissä sijoille 4, 10 ja 11, eli kaluston puolesta kaikki on kunnossa. Ensitutustuminen laitteisiin tapahtui viime viikonvaihteessa Valencian radalla ja alku antoi erittäin positiivisen kuvan tulevasta.
  – Siellä jo meidän ensimmäisten testien tuloksista heräsivät muutkin ihmettelemään, että mikäs porukka tämä on ja mistä se tulee, sanoo Esko Kuparinen.

  Yhtenä haasteena tulee olemaan kuljettajien vähäinen ajokokemus, joten kilometrejä pitää saada paljon alle. Siksi kaikilla kolmella kuljettajalla onkin Suomessa erikseen omat treenipyörät. Espanjan sarjassa yrittäjiä riittää jokaiselle tasolle, mutta suomalaisnuorten katseesta näkee että haluja pärjäämiseen riittää. Pyörän kehittäminen uudelle rengassäännölle ja tehorajoitukselle vaatii kuljettajalta paljon palautetta, että tiimi pysyy kehityksessä mukana.

  Sarjassa ajetaan kuutena viikonloppuna kaikkiaan 8 osakilpailua ja sarja alkaa Albaceten radalta 7.-8. huhtikuuta.

  Lenni Klemetti

  Lenni Klemetti

  Lenni Klemetti odottaa jo innokkaasti Espanjan Pre Moto3 -sarjaa. Tämä kausi menee varmasti opetellessa, mutta nöyristelemään hän ei silti lähde.
  – Kilpaa ajetaan tosissaan 110-prosenttisella panoksella ja katsotaan mihin vauhti riittää ja millaista kehitystä saadaan aikaan. Radat tulevat olemaan kaikki uusia kuten pyöräkin, joka on aikalailla erilainen ajettava kuin aikaisemmat ajokit, kiteyttää Klemetti kauden ennakkotunnelmat.

  Kausi Espanjan Pre Moto3 -sarjassa on loistava mahdollisuus kehittyä ja vahvuutena tulee olemaan tiimityö. Samassa tiimissä kilpailee kolme kuljettajaa, jotka ovat ajokokemukseltaan lähellä toisiaan. Tämä asetelma auttaa tsemppaamaan jokaista tiimin kuljettajaa ja kaikilla on varmasti opittavaa toisiltaan.
   

  Niko Lehtiranta

  Niko Lehtiranta

  Myös Niko Lehtiranta odottaa innoissaan sekä uuden pyörän testejä että Espanjan uusia ratoja. Käytössä on nyt erittäin kilpailukykyinen pyörä ja siten ennakotunnelmat kauteen ovat mielenkiintoiset.
  – Haasteena tulee olemaan uusien ratojen ja uuden pyörän oppiminen. Uskomme että selviämme loistavasti koska taustalla on paljon vahvaa osaamista, sanoo Niko Lehtiranta. 

  Rasmus Rosnell

  Rasmus Rosnell

  Naantalilaiselle 12-vuotiaalle Rasmus Rosnellille sekä Espanjan sarjan Pre Moto3 -pyörä että kotimaisen FinMoriwaki -sarjan pyörä ovat uusia tuttavuuksia.
  Moriwakilla testasin viime syksynä pari kertaa Alastarossa mutta Pre Moto3 -pyörällä en ole ajanut ennen tätä kautta yhtään.
  Alkavaan kauteen Rosnell on valmistautunut kovalla kuntokuurilla; kaikille lihasryhmille tehokasta uintia RaisU:ssa, kuntopiiriä sekä ajoharjoitteluna jäärataa.
  Kaudesta on tulossa erilainen ja uutta opittavaa on paljon. Onneksi mukana on tutut tiimikaverit, joten ajoa ja tuntemuksia voidaan vertailla keskenään.

  Read more »
 • Dunlop SportSmart TT – Mansaaren voiton tuonutta teknologiaa kadulle ja radalle

  Dunlop SportSmart TT on kehitetty sellaisten kuljettajien tarpeisiin, jotka haluavat käyttää samoja renkaita katuajossa ja radalla, ja jotka vaativat korkeinta puhtaan suorituskyvyn tasoa renkailta, jotka sopivat siitä huolimatta myös katuajoon.

  Dunlop tarjoaa neljä erilaista hypersport-luokan rengasta erilaisille kuljettajille:
  D213 GP pro ammattikuskille
  GP Racer D212 kokeneelle ratakuskille
  SportSmart TT kokeneelle ratakuskille, myös katukäyttöön
  SportSmart2 Max pääasiassa maanteillä ja silloin tällöin radalla ajavalle kuljettajalle

  Uuden Dunlop SportSmart TT:n kirjainyhdistelmä TT tulee sanoista “Track Technology” eli ratateknologia. Sen taustalla on vaikuttava menestys moottoriurheilussa. Dunlop on hyödyntänyt oppeja, joita saatiin Ian Hutchinsonin voitosta Isle of Man TT -kisan Superbike-luokassa ja Michael Dunlopin voitosta senioriluokassa vuonna 2017, sekä GMT94-tallin kokemuksia FIM Endurance -maailmanmestaruuden voitosta, johon sisältyivät muun muassa Bol d’Or- ja Le Mansin 24 tunnin kisat.
  Dunlop kehitti näissä kilpailuissa uuden moottoriurheilupolymeerin, joka parantaa pitoa ja kestävyyttä. Uudessa Dunlop SportSmart TT -renkaassa sitä käytetään osana renkaan MultiTread-seosta. Sen on osoitettu tuottavan tasaisen suorituskyvyn ja soveltuvan monenlaiseen käyttöön, mikä on äärimmäisen tärkeää yhdistetyssä katu- ja ratakäytössä.

  NTEC kehittyi NTEC RT:ksi

  Uuden NTEC RT -teknologian ansiosta takarenkaan rengaspaine voidaan säätää ratakäyttöä varten niin, että kosketusalue on maksimaalinen. Sen ansiosta kuljettajat voivat pitää rengaspaineet valmistajan suosittelemina katuajossa, mutta lisätä kosketuspintaa jopa 24 prosenttia radalla ajoa varten. NTEC -renkaan pito on lähes 100 % pelkästään ratakäyttöön tarkoitettujen renkaiden pidosta.

  SV-pinta saa ensiesityksensä

  SportSmart TT -renkaan visuaalisesti vaikuttavin ominaisuus on erikoinen pintakuvio, jossa käytetään Speed Vent -ominaisuutta. Tämän “SV-pinnan” monimutkaisella laskutoimituksella laskettu pinnan urakuvio ja kosketusalue optimoivat lämmönhallinnan. Aerodynaaminen vaikutus viilentää eturengasta suoraan ajettaessa. Kaarteessa SV-pinta parantaa pinnan urien avautumista ja sulkeutumista ja takaa sekä optimaalisen pidon että paremman lämmönhaihtumisen.

  Dynaaminen eturenkaan malli

  Moottoriurheilun puolella kyntensä näyttänyt rakenne ja profiilin muoto tuottavat tarkan ajotuntuman, jollaista kilpa-ajajat kaipaavat. Dunlopin kokenut testitiimi keskittyi ketteryyden ja vakauden yhdistelmän saavuttamiseen, joka sai insinöörit kehittämään uuden mallin, joka koostuu saumattomasta vyörakenteesta (JLB, JointLess Belt) ja raionkudoksista.

  Read more »
MOTOUUTISET.FI