Uutisarkisto

SMOTO logo
Seuraa Instagramissa
Seuraa Facebookissa
Liity jäseneksi
Motukka

Uutisia maailmalta

BIKE.FI
MPMAAILMA.FI
 • Niki Tuuli Moto2-debyytistä: ammattitaitoinen tiimi, paljon arvokasta kokemusta Le Mansista

  Tuuli, French Moto2 2018

  Niki Tuuli starttasi Moto2-uransa avauskisaan itselleen täysin uudella pyörällä, uudella rengastyypillä, uuden tiimin kanssa ja uudella radalla. Tässä Nikin kommentit Le Mansin Bugatti-radalla käydystä kisasta.

  Se olisi nyt uran ensimmäinen Moto2-kisaviikonloppu takana ja taas on yksi prätkähommiin liittyvistä unelmista toteutunut. Alla yhteenvetoa Moto2-debyytin etenemisestä.

  Imolan kisan jälkeen ei ehditty pyörähtää kotona Imatralla juuri muuta kuin pakkaamassa muutamat puhtaat kalsarit matkaan ja sitten otettiinkin suunnaksi Le Mans ja Moto2-varikko. Olimme keskiviikkona perillä ja siitä aloitettiin tiimiin tutustuminen. Hyvää ja asiantuntevaa porukkaa, jonka kanssa saatiin hyvin käyntiin viikonlopun valmistelut, jotta päästään mahdollisimman nopeasti ajorytmiin kiinni, kun ensimmäiset harjoitussessiot alkavat. Kaiken kaikkiaan viikonlopulta lähdettiin hakemaan puhtaasti oppia ja yhteistyön rakentamista tiimin kanssa, sen kummempia tulostavoitteita ei lähdetty asettamaan.

  Perjantaina päästiin itse asiaan ensimmäisen vapaan treenin merkeissä. Pyörään totuttautuminen lähti hyvin käyntiin ja olin itse tyytyväinen siihen miten meno kehittyi perjantain aikana. Yhteistyö tiimin kanssa lähti toimimaan hyvin ja taustalla on selkeästi erittäin ammattitaitoinen porukka. Kierrosajat laskivat perjantaina sessio sessiolta ja lauantain aika-ajopäivältä lähdettiin hakemaan samaa kehityssuuntaa.

  Lauantaina ajettiin kolmostreeni, jossa saatiin lohkaistua lisää kymmenyksiä erosta kärkeen. Kolmostreenin jälkeen eroa kärkeen oli +1,6 -sekuntia. Aika-ajo ei mennyt kuitenkaan täysin odotusten mukaisesti, yritystä oli hieman liikaa ja lopulta mentiin siinä määrin henkilökohtaiselle limitille, että keula luisti alta ja käytiin tutustumassa Le Mansiin turva-alueen hietikkoon. Ei voida sanoa, että päivä olisi ollut huono, mutta sellainen fiilis jäi, että parempaakin olisi pystytty. Lähtöpaikaksi määräytyi 30. ruutu ja +2,6 -sekuntia kärkeen. Kisaan lähdettiin positiivisin mielin ja ennen kaikkea ottamaan kaikki tarjolla oleva oppi irti uudesta luokasta.

  Kisapäivän aamuna oli pientä jännitystä ilmassa, aika-ajo ei mennyt niin hyvin kuin toivoin ja ajaminen olisi saanut olla hieman rennomman tuntuista. Sain kisassa kuitenkin hyvän startin vaikka lähtöä oli tullut treenattua vain muutaman kerran. Alkukierrokset sujuivat hyvin ja siitä eteenpäin pyrin ensisijaisesti rakentamaan ehjää suoritusta. Kisan lopussa tein pienen virheen ja Kent pääsi siinä samalla kuittaamaan ohitse, maaliin tultiin sijalla 22.

  Kaiken kaikkiaan viikonloppuun voidaan olla tyytyväisiä. Tästä on hyvät pohjat lähteä parantamaan, kun pyörä ja renkaat tulevat tutummaksi. Pyörää toimi hyvin koko viikonlopun ja kyyti kiristyy kun omaa ajamista saa eteenpäin.

  Olen todella iloinen tästä mahtavasta tilaisuudesta, vieläkin tuntuu uskomattomalta vaikka tähän on jo hetken saanut totutella.

  Kiitos vanha tiimi, uusi tiimi, tukijat, taustajoukot ja kaikki vauhdissa mukana olevat, jotka ovat tämän mahdollistaneet!

  Sitten ei muuta kun odottelemaan parin viikon päästä ajettavaa Mugellon kisaa!

  Palaillaan silloin asiaan!

  Niki #66

  Read more »
 • Prätkällä töihin -päivän kummi Hanna Sumari: Moottoripyörän selästä maailma näyttää aidommalta

  Kesäkuun 8. päivänä ajetaan taas työmatkat kaksipyöräisellä Prätkällä töihin -päivän merkeissä. Tempauksen kummi on tänä vuonna juontaja, toimittaja ja bloggari Hanna Sumari, joka hurahti enduroon yli viisikymppisenä.

  Suuri osa motoristeista aloittaa ajamisen jo mopoiässä, mutta Hanna Sumari on poikkeus. Hän ajoi kaksipyöräistä ensimmäistä kertaa reilut 10 vuotta sitten, kun hänen motoristimiehensä yllättäen osti hänelle Harrikan. Se oli sitten menoa.
  – En ehdi nykyään ajaa niin paljon kuin haluaisin. Mutta esimerkiksi matkustaessa vuokraan aina kohteessa moottoripyörän, se on paras tapa nähdä maailmaa. Moottoripyörän selästä kaikki näyttää jotenkin aidommalta.

  Hannan ensimmäinen pyörä oli Harrikka. Pyöräharrastus päätyi myös tv-ruutuihin muun muassa Moottoripyöräpäiväkirjat-sarjassa, jossa ajettiin pitkin Yhdysvaltoja. Sitten joku keksi, että Hanna voisi opetella ajamaan myös enduroa.

  – Yksi elämäni hienoimmista seikkailuista oli enduron ajaminen Saharassa, jossa ajoimme muun muassa Dakar-rallin osuuksia. Monet ovat sanoneet, että olin tosi rohkea, kun ryhdyin siihen. Ja onhan se kova suoritus kenelle tahansa, saatikaan sitten viisikymppiselle naiselle, Hanna nauraa.

  Endurokokemusten jälkeen pyörä vaihtui Harrikasta matkaenduroksi. Nykyään Hanna ajaa BMW GS 800 -matkaenduroa.

  – Vapauden tunne ajaessa on ihan mieletön. Siinä haistaa ja tuntee ilman kylmyyden tai lämmön, ja on koko ajan läsnä ja mukana kaikessa.

  Rentoutuminen ja ajatusten nollaaminen pyörän satulassa tulee tarpeeseen, sillä Hanna on kiireinen nainen. Hänellä on oma blogi Apu-lehdessä ja Topi-keittiöiden sivuilla, ja kesällä alkavat taas Suomen kaunein koti -sarjan kuvaukset. Kuvaukset aloitetaan samalla viikolla, jolloin on Prätkällä töihin -päivä.

  – Prätkällä töihin -päivä on loistava idea! Mielelläni ajaisin silloinkin pyörällä töihin, mutta se riippuu siitä, missä kuvauspaikat ovat ja missä tehdään maski. Tv-työt ja moottoripyöräkypärä ovat vähän huono yhdistelmä. Elokuvissa, kun nainen ottaa kypärän pois päästä, niin hiukset hulmahtavat kauniisti paikoilleen. Tosielämässä se ei mene ihan niin, Hanna nauraa.

  Prätkällä töihin -päivää vietetään perjantaina 8.6. Sen avulla halutaan kannustaa motoristeja kulkemaan työmatkansa moottoripyörällä ja levittämään kaksipyöräharrastuksen ilosanomaa.

  Samalla viikolla järjestetään myös moottoripyörien koeajopäiviä Tampereella 6.6., Turussa 7.6. ja Helsingissä 8.6. Koeajoihin startataan kaupunkien messukeskusten parkkipaikoilta.

  Prätkällä töihin -päivän järjestää Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto. Moottoripyöräjaoston jäseniä ovat BMW Suomi Oy, Brandt Oy Ab, Elfving Oy, Harley-Davidson Europe, KTM Nordic, Sumeko Oy, Suzuki International Europe GmbH Suomen sivuliike ja Yamaha-Motor Europe.

  Read more »
 • Yamaha Nikenin hinta julkaistu – toimitukset alkavat syyskuussa

  Ensimmäiset kahdella kallistuvalla etupyörällä varustetut Yamaha NIKENit saapuvat jälleenmyyjille syyskuussa.

  NIKEN on tilattavissa ennakkoon vain online-varausjärjestelmän kautta. Suomen
  verkkosivu on nyt avattu. Yamahan vallankumouksellinen kolmipyöräisen ennakkotilauksen
  tekijän tulee kirjautua ja täyttää tietoruudut osoitteessa: https://niken.yamaha-motor.eu .
  Ennakkotilauksen tekijä saa kolmen työpäivän kuluessa ilmoituksen siitä, onko tilaus
  hyväksytty. Paikallinen Yamaha-jälleenmyyjä lähettää myös tiedon tilauksen hyväksymisestä
  sekä uuden NIKEN-maksuehdoista ja -toimitusajasta.

  Yamaha NIKENin kokonaishinta on 20 145,32 euroa. Yamaha lupaa NIKENin muuttavan radikaalisti käsityksiä moottoripyörän ajo-ominaisuuksista. Sen ajotekniikka on keulan nivelletystä Ackerman-rakenteesta johtuen samanlainen kuin perinteisissä moottoripyörissä. Kaksi etupyörää tarkoittaa myös kahden renkaan pitopinta-alaa ja edessä yhteensä neljää tehokasta levyjarrua. Eturenkaat ovat halkaisijaltaan kaksi tuumaa pienemmät kuin perinteisissä moottoripyörissä, 15-tuumaiset.

  NIKENin varustukseen kuuluu kolme ajomoodia, vakionopeudensäädin, suuremmalle vaihteelle ilman kytkintä vaihtamisen mahdollistava QSS-vaihdeavustin, TCS-luistonesto sekä lähtöavustin. Moottorina on MT-09 -malleista tuttu kolmisylinterinen 847-kuutioinen rivimoottori.

  Read more »
 • 19.5. Ruukin kierrokselle osallistumalla tukea Lasten syöpäosasto K10:lle

  Tammisaaressa järjestettävän Ruukin kierros -ajon tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen, vuodesta 2011 lähtien kohteena on ollut HUS K10 lasten syöpäosasto. Lahjoitusten yhteenlaskettu summa on tähän mennessä yli 30 000 euroa.

  Alunperin tapahtuman nimi oli Kahdeksan ruukin kierros, sillä reitti kiersi Antskogin, Billnäsin, Fagervikin, Matildedalin, Mustion, Teijon ja Åminneforsin kautta. Juhlavuoden kunniaksi 200 kilometriä kierretään nyt suunnilleen alkuperäistä reittiä.
  Ensimmäisellä kerralla matkaan lähti 107 motoristia. Viime vuosina määrä on ollut noin 900 ja yhteensä meillä on 14 vuoden aikana ollut 6574 osallistujaa, sanoo tapahtuman keksijä ja myös sen vetäjänä koko ajan toiminut Jan-Peter Svennblad.

  Osallistumismaksu on pysynyt kaikki vuodet samana, kuljettajalta 25 euroa ja matkustajalta 20 euroa. Kun hintaan sisältyy sekä lounas, kahvit että tapahtumapaita, saa käytännössä osallistumisen hyväntekeväisyyteen kaupan päälle. Lähtö tapahtuu VPK:n omistamalta vanhan panimotehtaan alueelta, josta jokainen voi ilmoittauduttuaan lähteä opastetulle reitille omaan tahtiin klo 9-13 välisenä aikana. Matkalla on neljä pysähdyspaikkaa, ”rastia”.

  Järjestävänä seurana tapahtumassa on ETTMC, Ekenäs Tammisaari Touring MC. Yhdistyksen puheenjohtaja Robert Lindholmin mukaan joka vuosi tarvitaan 40-60 vapaaehtoista järjestämään Ruukin kierrosta.
  Kiitän hallitusta ja kaikkia talkoissa mukana olevia siitä, että tapahtuma on joka vuosi pystytty järjestämään, sanoo Lindholm.
  Merkittävä panos järjestelyjen onnistumisessa on myös VPK:lla, joka väki on ollut talkoissa mukana.

  15. Ruukin kierros
  Aika: la 19.5. lähtö klo 9-13 välillä omaan tahtiin.
  Lähtö, maali ja ilmoittauminen: Panimonkatu 13, Tammisaari
  Hinta: kuljettaja 25 €, matkustaja 20 €, maksetaan lähtöpaikalla käteisellä
  Sisältää: reitti, ohjelmalehtinen, tarra, T-paita, lounas, kahvi, osallistuminen arvontaan
  (tänä vuonna 300 ensimmäiselle Ruukin kierros 15 vuotta -juhlapaita)

  Lisätiedot: www.ettmc.com

  Kaikki joukolla mukaan nauttimaan Suomen hienoimmista mutkateistä ja osallistumaan lasten syöpäosaston tukemiseen.

  Read more »
 • Moottoripyörien koeajokiertueella yli 100 prätkää

  SONY DSC

  Kevään suuret moottoripyörien koeajopäivät tarjoavat laajan kattauksen suurimpien moottoripyörämerkkien uutuusmalleja. Koeajossa on yli 100 moottoripyörää 16 merkiltä.

  Koeajopäivissä voi kokeilla erilaisia moottoripyörämerkkejä ja -malleja sekä vertailla niiden ominaisuuksia. Suuri moottoripyörien koeajopäivä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Tampereella 6.6. ja Turussa 7.6. Helsingissä tapahtuma on jo kolmatta kertaa Prätkällä Töihin -päivänä 8.6.

  Koeajotapahtuma on ainutlaatuinen tapahtuma, joka tarjoaa vahvoja ajoelämyksiä. Mukana koeajopäivässä ovat Aprilia, BMW, Ducati, Harley-Davidson, Honda, Husqvarna, Indian, Kawasaki, KTM, Moto Guzzi, Piaggio, Suzuki, Triumph, Vespa, Yamaha ja Zero.

  Koeajotapahtumat tuovat uudet moottoripyörät töihin kaupunkiliikenteeseen näkyvästi. Vilkas moottoripyöräliikenne antaa esimakua keskiviikkona 6.6. Tampereella ja torstaina 7.6. Turussa perjantain 8.6. Prätkällä töihin -päivästä. Silloin prätkiä näkyy työmatkaliikenteen lisäksi erityisen paljon Helsingin Pasilan alueella. Viime keväänä Helsingin koeajopäivässä ajettiin yli 1400 koeajoa. Nähtäväksi jää, kuinka paljon koeajoja tehdään tänä vuonna ja miten koeajomäärät vaihtelevat kaupungeittain.

  Koeajot suuntaavat liikenteeseen Messukeskusten pysäköintialueilta. Reittejä ei ole määritelty ja ajoaika on 20 minuuttia. Ajovarusteita on tarjolla lainaksi, mutta omat ajovarusteetkin voi ottaa mukaan. Kaikki koeajajat rekisteröityvät etukäteen tapahtuman verkkosivuilla tai paikanpäällä. Ajokortti pitää olla mukana. Helsingissä on tarjolla myös ajo-opastusta ja siellä ajamaan pääsee myös ilman kortti kevytmoottoripyörillä suljetulla alueella. Kortittomilla alle 18-vuotiailla on oltava huoltajan kirjallinen suostumus koeajoon. Koeajettavia moottoripyöriä ei voi varata etukäteen.

  Koeajajaksi voi rekisteröityä ennakkoon tapahtuman verkkosivuilla www.koeajopaiva.com Sivuilta löytyy lisätietoja tapahtumasta ja koeajopäivän moottoripyörien lista. Tapahtumaan on veloitukseton sisäänpääsy.

  Messukeskus järjestää vuosittain MP-messut helmikuussa ja Suuren moottoripyörien koeajopäivän Prätkällä töihin -päivänä Messukeskuksessa Helsingissä Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston toimeksiannosta. Nyt ensimmäistä kertaa koeajopäivät järjestetään kiertueena, joka starttaa Tampereelta (6.6.) ja jatkuu Turun (7.6.) kautta Helsinkiin (8.6.) Tapahtumat järjestetään klo 12-18 Messukeskusten pysäköintialueilla. Moottoripyörillä tapahtumaan tulevat voivat pysäköidä pyöränsä veloituksetta Messukeskusten pysäköintialueelle.

  Tapahtumapaikkojen osoitteet:
  6.6. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus: Ilmailunkatu 20
  7.6. Turun Messukeskus: Messukentänkatu 9–13
  8.6. Messukeskus, Helsinki: Messuaukio 1

  Read more »
MOTOUUTISET.FI