Saksassa autoilijat hankkivat kevarikortteja innolla lainsäädännön muututtua – toimisiko Suomessakin?

Saksan lainsäädäntö muuttui tämän vuoden alusta siten, että saksalainen henkilöauto- eli B-kortin omaava henkilö voi ajaa A1-luokan kevytmoottoripyörällä tai -skootterilla.

Tämä on johtanut siihen, että yhä useammat saksalaiset ovat vaihtamassa autoista kevytmoottoripyöriin.

Saksassa ne vähintään 25-vuotiaat autonkuljettajat, joilla on ollut B-ajokortti jo viiden vuoden ajan, voivat ajaa 125-kuutioisella moottoripyörällä käytyään 13,5 tunnin teoreettisen ja käytännön ajokoulutuksen. Erillistä ajokoetta ei tarvita. Tämä A1-ajolupa ei anna henkilölle lupaa ajaa kevytmoottoripyörällä ulkomailla.

 

Joissakin Euroopan maissa henkilöauton ajokortin haltijat voivat jo nyt ajaa A1-luokan, eli 125 -kuutioista moottoripyörää, mutta asiassa ei ole yhtenäistä EU-laajuista sääntelyä.

Saksassa ensimmäisen kuuden kuukauden aikana noin 27 000 B-ajokortin haltijaa (miehiä 21 994 ja naisia 4899) on käyttänyt mahdollisuutta hankkia uusien säädösten mukaisen A1-kortin.

Ikänsä puolesta A1-kortin hankkijat ovat jakautuneet seuraavasti:

– 30 vuotiaita 12%
31 – 44 vuotiaita 40%
45 – 60 vuotiaita 46%
61 vuotiaita ja vanhempia 2%

Motorisoidut 2-pyöräiset on huomioitava tulevaisuuden liikennesuunnittelussa

Saksalaisten moottoripyöräilijöiden organisaatio BVDM:n puheenjohtaja Olaf Biethan totesi aiheesta: ”125-kuutioisia pyöriä käytetään tyypillisesti jokapäiväiseen ajamiseen. Jokainen, joka jättää autonsa kotiin ja ajaa sen sijaan 125-kuutioisella moottoripyörällä tai skootterilla, auttaa teitämme. Vähemmän liikenneruuhkia, vähemmän saastuttavia päästöjä, jne. Se myös suojelee ympäristömme elinkelpoisuutta. Paljon vähemmän raaka-aineita ja energiaa vaaditaan ja tuhlataan valmistettaessa ja käytettäessä kevyttä kaksipyöräistä kuin autoa, jota käyttää vain yksi ainoa henkilö päivittäisillä matkoillaan.”

”Kevytmoottoripyörä tai skootteri voi myös olla halpa tapa aloittaa sähköinen liikkuminen. Se on merkittävästi halvempi kuin sähköauto ja voit ajaa päästöttömästi. Ajomatka latauksella ei myöskään ole ongelma päivittäisessä liikenteessä. Ja nykyisten olosuhteiden vallitessa: jos käveleminen tai polkupyöräily ei tule kysymykseen pitkän välimatkan vuoksi, koronavirusinfektion riski on pienimmillään käytettäessä moottoroitua kaksipyöräistä. Pienempi kuin autossa ja erityisesti julkisessa liikenteessä. Olet koko ajan hyvin tuuletetussa tilassa ja kypärän käyttö pienentää oleellisesti mahdollisten virusten leviämistä,” Bietham jatkaa.

Kevareiden rekisteröintiluvut todistavat

Moottoripyörien rekisteröintiluvut Saksassa osoittavat, että 125-kuutioinenvaihtoehto on yksiselitteisesti hyväksytty Saksassa. Toukokuussa 2020 myytiin 111 prosenttia enemmän kevytskoottereita kuin vuotta aiemmin. Kevytmoottoripyöriä myytiin 60 % enemmän. Kaikkiaan moottoripyöriä rekisteröitiin tammi-toukokuussa koronaviruksen vuoksi 10 % vähemmän. Kevytmoottoripyörien rekisteröinti nousi 22 % ja kevytskoottereiden 44 % samalla jaksolla koronasta huolimatta.

Skeptikkojen mukaan se, että autoilijoiden annetaan ajaa A1-luokan moottoripyörillä johtaa kasvaneeseen onnettomuuksien määrään. Matthias Haasper Saksan Ajoturvallisuusinstituutista totesi, että vielä ei ole mahdollista antaa lausuntoa onnettomuuksien määrästä, koska B-kortin omaavat ovat voineet ajaa kevytmoottoripyörillä vasta vuoden 2020 alusta.

”Vaikka aiheeseen liittyvät viralliset tilastot Saksasta ovat saatavilla vasta ensi vuonna, tähän mennessä voidaan todeta, että kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien määrä on kaksipyöräisten moottoriajoneuvojen ryhmässä erityisesti tämän vuoden tammikuun ja heinäkuun välillä laskenut,” Haasper kertoi.

Soveltuisiko sama käytäntö Suomeen?

Kaksipyöräiset moottoroidut ajoneuvot käyttävät vähemmän polttoainetta kuin autot, tuottavat vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja kuluttavat teitä paljon vähemmän kuin autot. Niiden valmistukseen kuluu paljon vähemmän materiaalia ja energiaa, joten niiden elinkaaren aikaiset päästöt ovat pienempiä. Lisäksi niiden vaatima tila liikennevirrassa ja pysäköitäessä on paljon pienempi, mikä vähentää ruuhkia teillä, kaduilla ja parkkipaikoilla. Jo tältä pohjalta samantyyppinen lainsäädäntö kannattaisi toteuttaa Suomessakin.

Linkki FEMA:n aiheesta kertovaan artikkeliin tässä.