”Loud pipes save lives”, totuus vai myytti?

Moottoripyörien kovia ääniä on usein perusteltu viitaten legendaariseen sanontaan ”Loud pipes save lives”. Lauseen takana on ajatus siitä, että muut tienkäyttäjät kuulisivat äänekkään moottoripyörän ja huomaisivat sen ajoissa. Tokihan äänekäs moottoripyörä kuuluu hyvin auton sisälle. Vai kuuluuko, epäileviäkin on? Hämmästyttävää kyllä aiheesta ei löydy paljonkaan tutkimustietoa. FEMAn (Federation of European Motorcyclists’ Associations) jäsen Moto ADN Romaniasta teki aiheesta käytännön kokeita ja niiden tulokset yllättivät.

Moottoripyörä, jonka äänitaso ylitti 110 dB(A) 1,5 m päästä sen takaa mitattuna, aiheutti 15 m päässä auton takana n. 66 dB(A) äänitason auton sisällä. Se on samaa luokkaa kuin äänitaso auton sisällä sen moottorin käydessä ja radio päällä. Lue FEMAn artikkeli ja katso video Moto ADN:n mittauksista artikkelin lopussa olevasta linkistä.

Can the sound of your motorcycle save your life?